Сьомий рік як Віктор Горбатко разом із батьками ведуть ягідний бізнес у Заудайці. На тридцяти сотках посадили 1000 кущів чорної смородини. На часі – збір врожаю. – Смородину вирощуємо двох сортів: Софіївську та Ювілейну Копаню, – розповідає 28-річний Віктор Горбатко. – обробляємо і трактором, і вручну. Цього року смородина добре вродила. Збирати ягоди доводиться дуже швидко, тому допомагають родичі та односельці. За шість-сім днів у десятьох проходимо всю площу двічі. Думаю, назбираємо тонну, а то й більше. Торік зібрали вполовину менше. Смородину Горбатки збувають на ринках Ніжина, Чернігова, Ічні та в сусідніх селах. Замовляють ягоди й односельці. Ціна ринкова – 25-30 гривень за кілограм. Частину врожаю залишають і для себе: перетирають із цукром та варять варення. А ще вони гуртом ростять молодий яблуневий сад. Технологія вирощування Віктор Горбатко каже, що великих інвестицій їхній бізнес не вимагає, але працювати доводиться добряче. Смородина – культура перспективна і не вибаглива до клімату. Любить вологий грунт. Розводити її Віктор, який за фахом автослюсар, вчився самотужки. Допомагав і батько Олексій Васильович, який працює майстром з охорони природи у нацпарку і має певні знання. Серед українських сортів виділяє: Софіївську, Синюту, Ювілейну Копаню, Сержик, Райдужну, також радить шотландський пізній – Бен Тіран та російської селекції Партизанку Брянська. – Восени ділянку під майбутнім ягідником треба зрихлити. Саджанці садити в ямки під кутом 45 градусів на відстані одного метра між кущами та трьох – між рядами, – розповідає підприємливий садівник. – У смородини поверхнева коренева система, тож заглиблювати слід на 5-7 см від того як ріс кущ. Опісля рясно полити. Щовесни піддобрювати гноєм і вчасно прополювати, особливо після дощу, щоб не заглушали бур’яни. Кущі потребують хорошого освітлення і провітрювання. Старі гілки треба обрізати, залишаючи зовнішні бруньки, аби кущ не ріс всередину. Загалом смородина живе років сім, на восьмий – ділянку треба повністю омолоджувати. Боротьба зі шкідниками Шкідників у кущових ягідних культур багато. Зокрема, довгоносики, бруньковий кліщ, попелиці, златка, листокрутки. Для обробки смородини Віктор застосовує найпростіші препарати: мідний купорос та вапно, а від шкідників – отруту «Бітофіт». Кропить тричі: до початку розпускання бруньок – трипроцентним розчином (по 300 г мідного купоросу та вапна на 10 л води), до цвітіння й після – однопроцентним (по 100 г мідного купоросу та вапна на 10 л води). Попелиць, каже, майже немає. Старі гілки вирізає під корінь, бо в них може оселитися шкідник – скляниця. Наталія ЄПІФАНОВИЧ Фото автора
Віктор Горбатко з помічницями збирає першу смородину
|