Головна »
2017 » Червень » 9 » В’ялена риба труїть людей
13:43 В’ялена риба труїть людей |
У трьох містах України – Києві, Херсоні, Вінниці – зареєстровано вісім випадків ботулізму. Один з них – летальний. Усі захворілі вживали рибу одного виробника в’яленої риби ФОП Меркулов А. В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» м. Світловодськ Кіровоградської області. Про загострення епідситуації щодо захворюваності на ботулізм повідомляє управління Держпродспоживслужби в Ічнянському районі. А також застерігає операторів ринку харчових продуктів про відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Збудник ботулізму потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти. Спори витримують кип'ятіння до п’яти годин. Під час домашнього консервування продуктів спори не знищуються! Зазвичай токсин накопичується в консервах, солоній рибі, ковбасі, шинці, грибах, приготованих з порушенням технології, особливо в домашніх умовах. Інкубаційний період хвороби триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки: загальна слабкість, яка прогресує, особливо нижніх кінцівок («ноги ватяні»), запаморочення. При ботулізмі уражується нервова система: порушення зору, ковтання, зміна голосу. У випадку появи перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Ярослава Середа
|
Переглядів: 470 |
Додав: lora
| Рейтинг: 5.0/1 |
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[
Реєстрація |
Вхід ]