Як і всі яскраві ягоди і фрукти, полуниця містить багато антиоксидантів. Вітамін С, а також фенольні сполуки, флавоноїди і органічні кислоти, якими багата полуниця, допоможуть уникнути безлічі захворювань. Калій, що міститься в полуниці, сприятиме нормалізації внутрішньоочного тиску. А цей фактор дуже важливий для зору. Полуниця допомагає зберегти рухливість у суглобах. Щоденне вживання цієї чудової ягоди збереже організм від виникнення і розвитку пухлин. Йод, який теж є в полуниці, допоможе людям старшого віку вберегти свій мозок і нервову систему від прояву ознак старіння. Всім відомо, що надлишок споживаної солі може спровокувати підвищення кров’яного тиску. Калій та магній в полуниці нададуть протидію цьому явищу. Ряд вітамінів, що належать до групи В, які теж присутні в полуниці, допомагають ефективному функціонуванню серцевого м’яза. Для того щоб корисні властивості ягоди найбільш повно збереглися в джемі, важливо, щоб він якомога менше піддавався температурній обробці. Для смачного і корисного джему необхідно відібрати тільки дозрівшу полуницю. Основна відмінність джему від варення полягає в тому, що для варення беруть ціленькі ягоди, а от для того, щоб приготувати джем з полуниці, брати слід навіть пом'яту або переспілу полуницю, адже вона все одно буде подрібнюватися. Густоту джему можна регулювати часом варіння або ж додаванням желюючих загусників. Як приготувати джем з полуниці - інгредієнти: • 2 кг полуниці, • 1,6 кг цукру, • 1 лимон. Як приготувати джем з полуниці: Ретельно промити полуницю, бажано у кількох водах. Відкинути на друшляк і дати стекти воді. Перебрати і очистити полуницю від плодоніжок і порчених ягід. Подрібнити полуницю до стану пюре через м'ясорубку або блендером. Засипати цукром, перемішати і залишити на пару годин. З лимона вичавити сік і додати у полуницю. Поставити джем із полуниці на повільний вогонь і варити, постійно помішуючи і знімаючи піну, до готовності. Готовність визначайте самостійно: за густотою джему, яка тебе влаштовує. Можна варити і 30 хвилин, а можна і 2 години. Потім розкласти гарячий джем з полуниці у стерилізовані банки і закрити кришками. При бажанні можна закатати на зиму. Залишилося тільки намазати полуничний джем на свіжий хлібчик і смачного!
Бісквіт з полуницею - інгредієнти: для тіста: • 4 яйця, • 100 г цукру, • 70 г борошна, • 0,5 ч. ложки розпушувача, • щіпка солі, для начинки: • 1 кг полуниці, • 500 мл жирної сметани, • 100 г цукру, • 1 ч. ложка цукрової пудри. Бісквіт з полуницею - приготування: Полуницю промити, відкинути на друшляк, щоб стекла вода, і почисти. Приготувати тісто для бісквіта. Для цього збити яйця з цукром до повного його розчинення, потім додати просіяне борошно, розпушувач і сіль. Тісто помістити в форму для випікання, присипану борошном, і відправити у розігріту до 180°С духовку на 30-40 хвилин. Доки випікається бісквіт, приготуйте начинку. Для цього збийте сметану з цукром. Обсушену полуницю поріжте скибочками. Бісквітний корж акуратно розріжте уздовж навпіл. Бісквітні коржі змастити сметанним кремом, викласти шар полуниці, знову змастити сметаною і з'єднати коржі. Зверху прикрасити ягідками полунички і посипати цукровою пудрою. Постав бісквіт з полуницею в холодильник на дві години, щоб він охолов і просочився. Смачного!
|