Світлана Шелест із Монастирища хороша вчителькаі гарна господиня. Уміє лад дати й у дворі, і на кухні. Вона з тих газдинь, які на Великдень рідню частує власноруч випеченими запашними пасками та пиріжками. А це, повірте, не легка справа. Паски жінка пече тільки у Чистий четвер й обов’язково у печі. Секрет випікання й колись передала мама Ольга Петрівна.. Ним 46-річна господиня користується ось уже двадцять чотири роки. Пані Світлана пече паски для кожного члена родини. Щойно церковні дзвони сповістять величне і довгождане «Христос Воскрес!», її сім’я збереться за святковим столом: господар Микола Олександрович, приїдуть в гості доньки Наталка та Катерина зі своїми чоловіками. А цьогоріч Світлана Олександрівна приготує пасочку ще й для маленької внучки Соломійки, якій щойно виповнився лише місяць. До справи ґаздиня приступає з гарним настроєм, можливо тому вони виходять запашні. Зранку готує опару, замішує тісто, і – до сільської школи вчителювати, а коли приходить з роботи – знову за справу. Великодній хліб пече сама, нікого не підпускає! «Я навіть у хаті зачиняюся, щоб не заважали. А ще цього дня нікому нічого не даю, аби паски вдалися, – говорить хазяйка. Піч розпалює дровами, додаючи освячену торік гілочку верби. Потім промовляє «Боже, поможи!». Якщо трішки борошна кинула в піч і воно стало золотого кольору – можна ставити великодній хліб. Світлана Шелест каже, що смак виплеканої у печі здоби – годі забути. Та й що може бути кращим за смачний запах хліба в хаті, особливо – на Великдень!
«Святкова паска» від Світлани Шелест: 2 л молока, 200 г «мокрих» дріжджів, півпачки «сухих» дріжджів, 4 склянки цукру, 2 склянки борошна вищого сорту, 2 пачки ванільного цукру, склянка родзинок, півсклянки цукатів, десертна ложка лимонної цедри, склянка сметани, 12 жовтків, пачка масла, півсклянки олії, кориця – за смаком. У посуд налити кип’яченого охолодженого молока, додати «мокрі» та «сухі» дріжджі, цукор, борошно. Все розмішати і поставити, щоб підходило. Потім додати ванільний цукор, корицю, родзинки, цукати, сметану, жовтки та борошно і вимішати тісто, щоб було круте. Додати розтоплене масло, олію. Вимішувати доти, доки тісто почне відставати від рук, та піт «тектиме по спині». Потім поставити у тепле місце, щоб підходило. Як тільки воно збільшиться втричі – можна розкладати по формочках, змащених олією. Заповнити їх на третину. Знову поставити у тепле місце, щоб тісто підійшло. Якщо формочка повна– тісто готове. Змазати яйцем – і в піч на 45-50 хвилин. Готову паску прикрасити на свій розсуд. Можна, зокрема, і цукровою пудрою, і збитим з цукром білком. Накрити рушником, щоб пом’якшала. «Якщо все зробити за рецептом, із любов'ю, не поспішаючи, то паска обов'язково вдасться. І в кожної господині вона вийде неповторна — по-своєму гарна та смачна», – впевнена пані Світлана. Світлана Цюпка Фото автора На фото: Світлана Шелест готує опару для паски
Паска з почуттям До двох повнісіньких жменьок думок Дрібно покришимо серця шматок. Дати чашку вибачливості і дві ложечки ввічливості. Відтак, два грами розуміння і ясного усміху проміння І повну склянку без вагань доброзичливих бажань. Чемності теж не жаліти й щедро щирістю полити Трішки привітності додати і все разом перемішати. Тоді пекти в такій печі, що називається теплом душі А як паски будуть готові – посипте їх порошком любові!
|