"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Вересень » 26 » Грибний сезон
16:11
Грибний сезон
Не поклонившись до землі, і грибочка не піднімеш
Ні бабиного літа, ні тепла, ні сонця. Цьогорічна осінь виявилася надзвичайно щедрою на дощі. А де волога, там і гриби. У ліс вервечками йдуть приїжджі з міста. Місцеві на ту годину вже повертаються з трофеями. Цікаво, що скільки люду не бродило б лісом, грибів вистачає на всіх. Кажуть, що й стати ніде – хоч косою коси. Наче й не віриться, однак возять повні кошики, відра і навіть у мішках! Знайома каже:
– Утрьох набрали вісім відер маслюків і півмішка піддубнів.
Рахунок пішов на мішки.

Якби в роті виросли гриби…
До грибів можна ставитися по-різному: смакувати, бути байдужим, не любити. Я люблю їх збирати, але чистити, перебирати… Дехто для цього жертвує навіть годинами нічного відпочинку. І все-таки йду по гриби, але не до лісу.
«Якби та якби в роті виросли гриби, то і в ліс не треба ходити». Це прислів’я згадується щоразу, коли батько приносить пригорщу «губів» (давня назва грибів) на супчик або на кашу.
Батьківська хата дивиться на поле. Звідти віють вітри, а взимку надимає снігу. Щоб захиститися, батько посадив рядами дубочки, сосонки, берізки. Дерева піднялися і створили бажаний затишок. А з часом у власній посадці з’явилися дармові харчі.
– Ой, мамочко, вам же і в ліс не треба ходити! – вигукую, побачивши навпроти двору цілі черені піддубнів.
– А ми й не ходимо, – спокійно відповіла мама. – Бери ніж, корзину і зрізуй, скільки хочеш.
Не розгинаючись, наповнюю дві корзини. Крім піддубнів, до них потрапили маслюки, бабки, красноголовці. Тихе полювання закінчилось не тому, що не стало грибів, а тому, що грибникові набридло ходити навкарачки. Іду додому, а під листям у траві: хрусь! хрусь! То мої чоботи чавлять недозбирані гриби.
Що з ними робити?
Можна солити, сушити, маринувати перевіреними способами, а хочеться чогось новенького.
Минулого року я випробувала рецепт піддубнів із томатним соусом, яким поділилася молода господарочка із Припутнів. Було смачно! Ви теж так робили?
На 2 літра варених піддубнів готуємо заливку: по склянці олії, оцту й цукру, 2 столові ложки солі, 2 великі нарізані цибулини – кипить 15 хв. Вкидаємо гриби і варимо 3 хвилини від моменту закипання. Закриваємо у пропарені банки.
Інший рецепт (кажуть, ще кращий) почула в поїзді від досвідченої господині Віри Козир:
– По 1 кг моркви та цибулі підсмажити в 0,5 л олії. Закип’ятити 1 л води з 1 склянкою цукру і 2 ст. ложками солі, додати моркву й цибулю, півлітрову банку томатного соусу. Через 10-15 хвилин вкинути гриби і 100 г оцту. Ще через 10-15 хвилин від закипання розікласти в банки і закрутити.
Якщо всі рецепти використані, порожніх банок не лишилося, а гриби ростуть і ростуть, зайвину везіть на базар. Хоча й грибів багато, але й ціни високі. Відро маслюків продають за 30-35 гривень. За кілограм білих правлять 45 гривень.
Грибний бізнес.
Для тих, хто збираючи гриби заробляє гроші, настала золота пора. Не за сезон, але за кілька років люди сподобилися покупляти квартири в Ніжині, Прилуках. Не в столиці, та все ж. То фанатики – ходять по гриби вночі! З ліхтариками! …
Продовження на … стор.
А ви знали, що…
У світі налічується близько 100 тисяч видів грибів. Але нашої уваги удостоюються не більше 200 видів. Особливою популярністю серед них користуються шляпкові гриби.
Жодна рослина на Землі не росте так швидко, як гриб.
Не раз нам доводилося чути, що гриби виростають за одну ніч. Це, звичайно, вимисел. Проте плодові тіла виростають досить швидко. На нитці грибниці з'являється грудочка завбільшки зі шпилькову голівку. Через 3 години вона перетворюється в гриб-крихітку, що вже виліз із землі.
За добу гриб виростає на 1-2 сантиметра.
При нормальних умовах красноголовці можна класти в кошик уже на сьомий день, білі – на п'ятий, підберезники й лисички – на шостий, опеньки – на восьмий.
Грибник, що крокує зі швидкістю 90 кроків на хвилину, переглядає смугу шириною всього в 1-1,5 м. При зниженні швидкості до 60 кроків площа огляду досягає 3 м. За один прохід через невелику галявину можна оглянути тільки 5% її площі.
«Гриби шукають – по лісу гасають»
Для грибників зі стажем кращим помічником є особистий досвід. А для початківців будуть корисними їхні поради.
Збирати гриби на тому самому місці треба не раніше, ніж через тиждень. Але й довше тягти не слід, тому що вони переростуть і втратять свої харчові якості.
Деякі грибники з упевненістю доводять, що гриби виростають за ніч. Тільки вчора на цьому місці зібрав кошик, а сьогодні тут знову кошик повний! Просто ми не дуже уважні й пропускаємо гриби під час зборів.
Не можна із упевненістю сказати, що обстежено кожен куточок, кожен клаптик землі. Поспостерігайте гарненько, і ви переконаєтеся, що грибників, що йдуть за вами, також не залишає удача.
Вирушати по гриби слід рано-вранці, коли ще немає сонячних променів, тоді гриби краще видно.
Справжній грибник зустрічає сонце в лісі вже з трофеями в кошику. Недаремно говорять: «Щоб грибів набрати, слід раніше встати». Добре шукати гриби по росі. Волога шапочка гриба блищатиме і буде здалеку помітна серед листя.
Звідки почати пошук грибів: з околиці чи відразу заглибитися в ліс? Більшість недосвідчених грибників поспішають углиб лісу. Досвідчений же грибник розпочне з узлісся.
Для пошуку грибів користуються методами «гребінка», «хвиля», «зигзаг», «розтягнута пружина», «спіралі».
Не випадково в народі говорять: «Гриб любить парочку». Біля першого гриба ставте «маяк» (палицю, суху гілку) і починайте обстежувати місцевість.
Не варто забувати про те, що гриби впродовж багатьох років ростуть в одних і тих же місцях. Тому дуже важливо, виявивши лісовий дар, не виривати його з коренем із ґрунту, а акуратно вивернути, намагаючись не пошкодити ніжку. Таким чином вдасться зберегти грибницю, і місце плодоноситиме в майбутньому.
Цілющі властивості грибів
Гриби поступово розкривають свої таємниці, допомагаючи людині в боротьбі з різними недугами.
У 60-х роках минулого століття було виявлено, що деякі наявні в грибах речовини стримують ріст злоякісної пухлини. Так, березовий гриб губка хоча й не згубно діє на ракову пухлину, але прийом його поліпшує самопочуття хворих, зменшує біль. У них нормалізується функція кишківника, з'являється апетит, поліпшується сон, на початковій стадії хвороби може відбутися припинення розвитку пухлини.
У наш час препарати з губки використають при лікуванні виразкової хвороби, гастриту, для нормалізації діяльності кишечнику, заспокоєння нервової системи, підвищення працездатності. Водними екстрактами з білих грибів лікують виразки, обмороження.
У гомеопатії мухомор застосовують при лікуванні рентгенівських дерматитів, захворюваннях шкіри й слизових оболонок. У цих грибах виявлений антибіотик мускаруфин.
З рижика делікатесного отриманий антибіотик лак-лариовіалін, що діє на збудника туберкульозу.
Лікувальні властивості дощовиків використають при захворюваннях нирок і для зупинки кровотеч.
Груздь перцевий застосовується при нирково-кам'яній хворобі, у ньому також міститься речовина, що пригнічує туберкульозну паличку.
Однак, займатися самолікуванням не варто. Тільки лікар порадить, що приймати хворому для швидкого одужання.
Поради грибникам
Під час збирання і готування грибів, навіть при наявності знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь.
Не беріть грибів, які викликають сумнів.
Зрозуміло, не варто збирати старі й червиві гриби. Поточений хробаками або прогнилий плід не можна розкидати де попало, правильніше посадити його на місце заради збереження виду. Також немає сенсу і у зборі грибочків, що тільки-но пробилися з-під землі, оскільки багато хто з них ще не має характерних для свого виду ознак і відрізнити їх від отруйних досить важко.
Якщо після споживання грибів з’явилися характерні для отруєння симптоми: нудота, блювота, спазми і коліки в тонкому кишківнику – негайно звертайтеся в лікарню.
Але хай тихе полювання приносить вам лише задоволення від спілкування з природою, від смачних грибних страв і приємних спогадів про багату осінь.
Наталія Черненко
Переглядів: 1053 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук