"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 3 » Зона особливої уваги
16:05
Зона особливої уваги
Шануймо досвід і мудрість!
Другий місяць осені починається відзначенням Міжнародного дня людей похилого віку, а в Україні –Дня ветерана. Сьогодні майже кожен десятий житель Землі – літня людина. Про рівень цивілізованості суспільства свідчить ставлення до людей поважного віку та дітей. Тому в Україні приділяється чимало уваги саме цим категоріям громадян.
У рамках реалізації ініціатив Президента України щодо підвищення соціального захисту, зокрема рівня життя найбільш уразливих верств населення: пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, цього дня районне керівництво відвідало Крупичпільське стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування. Його мешканців привітали голова районної ради Євген Баранович, перший заступник голови райдержадміністрації Інна Карпенко, начальник управління праці та соціального захисту населення Анатолій Породько, голова районної ради ветеранів Віктор Сербін.
Учні Ічнянської ЗОШ №3 під керівництвом вчителя музики Тетяни Коломієць та педагога організатора Вікторії Лисогор, підготували святкову концертну програму, ведучими якої були Руслан Школьник і Дарина Бережняк. Мешканцям відділення сподобалися пісні Вікторії Волох та вокального ансамблю «Барви».
У нашому суспільстві завжди вважалося природнім допомогти знедоленому, поділитися шматком хліба, захистити старість і немічність. У районі цю місію виконують працівники територіального центру соціального обслуговування. Завдяки їм одинокі літні люди, інваліди, особи, що опинилися у складних життєвих обставинах відчувають державну підтримку.
– Крупичпільське стаціонарне відділення фінансується з районного бюджету. Цього року проведено поточний ремонт приміщення. Мешканців обслуговують 13 працівників, – розповів директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Григорій Книш. – Обслуговуючий персонал докладає чимало зусиль, аби люди поважного віку відчували повагу, піклування і їм жилося затишно. Ці літні люди потребують постійної допомоги та уваги. Більшість з них не здатні самотужки себе обійти, не мають родичів, які могли б ними опікуватись. Тому ми повинні дати їм родинне тепло, турбуватися про їхнє здоров’я і самопочуття, виявляти співчуття й терпіння, ділити з ними біль і радість,– зауважив керівник.
Нині у відділенні мешкають 28 осіб з різних сіл району: Крупичполя, Парафіївки, Заудайки, Томашівки, Дорогинки, Августівки, Гужівки, Власівки та м. Ічня. У закладі тепло, чисто, комфортно. Бабусі й дідусі обслуговуванням задоволені.
Ічнянка Парасковія Яківна Божко, розповіла:
– Живу тут два роки. Мене усе влаштовує. Доглядають за нами добре, годують непогано, чотири рази на день. Дітей у мене немає, ні до кого голову прихилити. Спасибі хорошим людям, які піклуються тут про нас.
– Мені 78 років, родом я з Парафіївки. Працювала муляром-штукатуром, – говорить Віра Іванівна Курлюк. – П’ять років я мешкаю тут. Це моя друга домівка, а працівники центру стали моєю родиною. Діти мої померли, з чоловіком щастя не знала. А тут зустріла свою долю, доброго чоловіка Миколу Бондаренка, розписалися в Ічні, прожили майже три роки. На жаль, він помер. Його син Сергій спілкується зі мною, шле подарунки, часто провідує. У мене є своя домівка, та залишатися в ній сама не можу, часто підводить здоров’я.
А 63- річний Володимир Миколайович Бондаренко додає:
– Я інвалід ІІ групи. Діти в мене є, але вони живуть дуже далеко. А тут я доглянутий, нагодований, живу в теплі й пенсію отримую.
В Україні кожен 5 мешканець – поважного віку, шоста їх частина – самотні люди, половині з яких потрібна допомога в повсякденному житті, особливо, коли основним джерелом існування є пенсія. Багато літніх людей страждають від незадовільних житлових умов. Для переважної більшості пенсіонерів з низькими доходами, ліки практично недоступні. Тому Уряд підтримує літніх громадян, ветеранів, інвалідів, щоб вони могли повноцінно жити.
– Постановою Кабміну від 13 березня 2013 року інвалідам війни ІІ, ІІІ груп з-поміж учасників бойових дій та учасникам бойових дій, яким виповнилося 85 років, з 1 травня нинішнього року мінімальний розмір пенсійної виплати встановлено на рівні 285% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, як це було для інвалідів війни І групи, – пояснила ветеранам начальник управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі Ірина Пітель. – Тобто нині пенсія не може бути меншою за 2547,90 грн. Якщо пенсіонер отримав пенсію за особливі заслуги, то суму пенсійної виплати йому збільшено ще й на розмір цієї надбавки. У середньому в Ічнянському районі розмір пенсійної виплати для таких осіб зріс майже на 258 грн., а їх у районі 30, – зазначила Ірина Анатоліївна.
Наталія Єпіфанович

Переглядів: 497 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук