"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Квітень » 28 » Зона небезпеки
12:02
Зона небезпеки
Спалювання сухої трави призводить до пожеж

З підвищенням температури повітря все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж автодоріг і в населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу. Та, насправді, наражають на небезпеку себе, сусідів і суттєво погіршують стан довкілля.
Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомасштабні пожежі. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі його на відкритих територіях дуже важко.
Так з початку поточного року на території області виникло 55 пожеж на площі 104,7 га. Локалізувати та гасити такі пожежі дуже не просто, оскільки вони мають високу швидкість поширення вогню, особливо у вітряну погоду. Тож, якби не оперативне втручання підрозділів МНС, у багатьох випадках горіння могло поширитися на господарські, житлові будівлі та лісонасадження. Шкода від подібних пожеж багатолика і вкрай небезпечна, адже вогонь випалює коріння первоцвітів, руйнує родючий шар ґрунту та знищує корисливих комах, які живуть у ньому. Крім того, при горінні у повітря потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.
Тому, щоб уникнути пожеж, будьте обережними при поводженні з вогнем. Очищайте місця, призначені для вогнищ, від сухої трави, листя. Не розкладайте багаття поблизу звисаючих крон дерев, у хвойних молодняках, серед сухого очерету, на торфовищах тощо. Не залишайте вогнище без нагляду, не впевнившись, що воно погашене. Не випалюйте природної рослинності та її залишків на сільгоспугіддях і присадибних ділянках.
Пам’ятайте, що вогонь, при невмілому та недбалому поводженні, може завдати великого лиха, призвести до значних матеріальних збитків та загрози життю і здоров’ю людей. Бережіть себе!
Валерій Сахаров, начальник відділу з питань НС райдержадміністрації
Переглядів: 576 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук