"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Вересень » 14 » Знову африканська чума свиней. Тепер у Максимівці
08:38
Знову африканська чума свиней. Тепер у Максимівці

5 вересня у підсобному господарстві в Максимівці виявлено ще один випадок африканської чуми свиней (АЧС). Лабораторні дослідження зразків патологічного матеріалу підтвердили діагноз.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Ічнянській РДА розробила і затвердила план з профілактики, недопущення поширення і ліквідації захворювання АЧС у районі. Зокрема, був виставлений ветеринарно-міліцейський пост при в’їзді в Максимівку, створена група із співробітників РВ УМВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій і ветеринарної служби для знищення всіх свиней у господарствах цього села та огляду господарств у Рожнівці.
Звідки напасть – невідомо
Дізнаватися про випадок спалаху африканської чуми свиней, я проїхав у Максимівку. При під’їзді до блокпосту шлагбаума не було, щоправда, на стовпі дорожнього знаку виднівся шматок фанери із попередженням про карантин. Транспорт на дезбар’єрі зустріли правоохоронець та представник ветслужби.
Поки нашому автомобілю «мили» колеса, я спілкувався із постовими, які по секрету поскаржилися на умови чергування. Зокрема, добиратися із Ічні до Максимівки їм доводиться за власний рахунок, на посту немає ні лавочки, ні укриття від дощу. Зігрітися можна хіба що у власному авто чи біля багаття, осінь як-не--як.
Заїхали й на могильник, де спалювали конфіскованих поросят. Він виритий подалі від села, майже під лісом. Із могильника від недогорілих туш свиней розносився запах, що, вочевидь, вабить хижих звірів. Довкола сліди тварин, які, судячи з відбитків, спускалися до ями і, певно, встигли поласувати інфікованим м’ясом.
Минувши блокпост, в’їхали в Максимівку. Направились до подвір’я Володимира Савкова, в поросят якого і діагностували АЧС, та поспілкувалися з його односельцями. Як виявилося, вони мало що знають про ситуацію з АЧС, адже свиней не тримають. Пліткували про те, що африканську чуму в Максимівку завіз із Ічні Олег Кирій, (саме у господарстві цього господаря вперше в районі лабораторно підтвердили АЧС свиней – Авт.), який ще до початку карантину встиг вивезти частину своїх поросят до родича Володимира в Максимівку).
Володимир Савков розповів іншу історію:
– Я звернув увагу, що мої свині почали погано їсти. Температура була нормальна, тож подумав, що завелися паразити, – говорить господар Володимир Іванович. – Дружина зробила ін’єкції свиням, дала подвійну дозу, глисти почали виходити клубками. Увечері одне порося пропало, наступного дня – друге. Свиней я вивіз на скотомогильник, вирішив, що їх задавили глисти. Про загибель свиней дізналися ветфахівці, взяли від загиблих тварин матеріал на аналіз. У господарстві на той час лишилося ще одне порося, в якого трималася температура. Зразу воно не їло, лежало, потім ніби пішло на поправку, але його однак усипили.
Ознак АЧС у наших свиней не було. При розтині туш їх середина мала здоровий вигляд і ветлікарі сказали, що все в нормі, однак аналізи виявили африканську чуму.
Люди говорять, що хворих свиней до мене привезли з Ічні від Олега Кирія. Але це неправда. Я знаю цього чоловіка, бо його матір родом із Максимівки. Та й чого б він мені поросят віз, якщо тут живе його рідна сестра? І навіщо мені доглядати чужих та ще й хворих тварин? Навіть якщо це так, хворі поросята померли б ще місяць тому, як тільки в Ічні розпочався карантин. Своїх свиней годував торішнім зерном. Звідки взялася напасть – не знаю. Можливо, з пилюкою якийсь вірус потрапив, або з вантажівок, що возять силос. Поки не возили його повз двір, все було нормально, – розмірковує господар Володимир Іванович.
Коментар фахівця
За роз’ясненнями стосовно карантину в Максимівці, я звернувся до начальника Ічнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергія Мироненка:
– Нині у Максимівці завершено подвірний обхід, який тривав два дні. Проведено один повторний огляд. У приватних господарствах вилучено дев’ять поросят, одне з них – при повторному обстеженні. Що стало джерелом зараження – достеменно не відомо. Триває розслідування.
Місто лишається у зоні нагляду. Хоча карантин і знято, торгувати свининою на базарі не можна. Якби не було нового спалаху в районі, то обмеження стосувалося б лише продажу живих поросят.
Андрій Грудницький

Із обласного бюджету вже виділено 86829 гривень для компенсації ічнянцям вартості вилучених свиней. Восьмого вересня міськрадою погоджено прийняття цих коштів, тож невдовзі вони мають надійти на людські рахунки.

Африканська чума виявлена ще в 1903 році, але ефективної вакцини для профілактики від неї немає. Хвороба охоплює більшу половину поголів’я свиней, які гинуть упродовж першого та другого тижнів. На щастя, загрози для людського організму не виникає, люди не хворіють на цю недугу.
Зараження свиней відбувається через ґрунт, корми й навіть предмети догляду та транспортні засоби. Вірус передається шляхом безпосереднього контакту з дикими кабанами, бродячими тваринами, птахами, мухами, а також при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Щоб максимально запобігти зараженню тварин африканською чумою, власникам свиней потрібно утримувати їх у приміщеннях лише закритими, не завозити свиней без погодження з державною службою ветеринарної медицини відповідної зони обслуговування; не допускати вільного вигулу – з метою недопущення їх контакту з іншими тваринами. Слід періодично обробляти свиней та приміщення проти кровососних комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами, дбати про щеплення свиней ветеринарною службою проти класичної чуми; здійснювати подвірний забій лише з дозволу служби ветеринарної медицини.



Підсумки підведено: небезпека залишається
Протягом сорока днів тривали заходи щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС у приватному секторі м. Ічня. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія (ДНПК) при РДА на своєму засіданні сьомого вересня підвела підсумки проведеної роботи.
Начальник районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Мироненко доповів, що постійно проводилась дезінфекція автотранспорту, який перевозив свиней з епізоотичного осередку до місця спалювання. В епізоотичному вогнищі провели трикратну дезінфекцію. Працювало чотири бригади, облаштовано шість ветеринарно-міліцейських постів, де задіяно 24 працівники держветслужби району. Оглянули та продезінфікували більше 32000 одиниць автотранспорту. Серед населення провели роз’яснювальну роботу щодо небезпеки захворювання свиней на африканську чуму.
ДНПК вирішила на шість місяців після зняття карантину встановити обмеження вивезення свиней та сировини, продуктів від їх забою за межі м. Ічня. За межі неблагополучного району в межах області – здійснювати за погодженням з Головним управлінням ветеринарної медицини в Чернігівській області, а за межі області – з Держветфітослужбою України. У карантинній зоні (епізоотичному осередку м. Ічня), у зоні захисту забороняється продаж свиней та закупівля господарствами свиней у населення. Протягом року на місці захоронення решток спалених трупів свиней або захоронень гною із знятим шаром землі забороняється проведення земельних робіт.
Присутній на засіданні комісії заступник директора департаменту ветмедицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Дмитро Мороз зауважив, що з 22 осередків захворювання на АЧС в Україні 11 знаходяться в нашій області, тому небезпека залишається і треба вжити всіх заходів щодо депопуляції диких кабанів у районі, у тому числі на територіях природно-заповідного фонду, та прискорення збирання кукурудзи, що значно знизить розвиток хвороби і локалізує осередок.
У Максимівці через африканську чуму свиней необхідно провести повторний подвірний обхід з метою виявлення та вилучення свинопоголів’я, наголосив заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в області Юрій Павлішен, а в Ічні залишається актуальним питання відшкодування збитків.
Голова ДНПК при ОДА Леонід Сахневич наголосив, що потрібно посилити контроль за переміщенням тварин. Велика небезпека йде від реалізаторів. Свиней, яких везуть без відповідних документів, необхідно утилізувати.
Наталія Черненко


Господарям, які вирощують свиней на незаражених територіях необхідно зробити дезбар’єр перед сараєм – майданчик засипати тирсою, потрусити хлоркою чи вапном. На час порання перевзуватися і перевдягатися. Не треба ходити біля свиней і по двору в одному й тому ж взутті та одязі. Якщо хтось привіз сусідам «на тимчасове утримання» свиней, необхідно повідомити про таких «квартирантів» відповідні служби.

Хоча для організму людини вірус Африканської чуми не становить небезпеки, однак найстрашніший він тим, що ставить під загрозу економічну і продуктову галузь держави. Африканська чума – це стовідсоткова загибель свинопоголів’я. Проти цієї хвороби немає вакцини і лікування її навіть заборонене.
Переглядів: 700 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук