"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 31 » Знищено 4 тонни свинячих туш
14:25
Знищено 4 тонни свинячих туш

На ранок п’ятниці, 24 липня, інформація про виявлення в Ічні африканської чуми свиней (АЧС) миттю облетіла не тільки місто, а й район. Почалася тиха паніка та ажіотаж. Біля м’ясних прилавків відразу вистроїлася черга, а ті, хто тримав свиней, масово кинулися їх колоти. Говорять, були навіть господарі, що екстрено евакуювали своїх підсвинків у села. Тим часом в райдержадміністрації…

Як починався карантин
…Із самого ранку відбулося розширене засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії за участю голів РДА Григорія Герасименка, районної ради Олександра Сліпця, заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в Чернігвській області Юрія Павлішена, керівників територіальних громад та сільськогосподарських підприємств району.
Головним доповідачем по даному факту став Юрій Павлішен. Він повідомив, що на вулиці Хвойній в особистому господарстві ічнянця ще 19 липня в групі чисельністю п’ять голів (як з’ясувалося згодом їх було семеро, двох господар устиг приховати в лісі) захворів підсвинок. Зовнішні ознаки вказували на АЧС. Тому було прийнято рішення хворого усипити для взяття на аналіз внутрішнього матеріалу, а у «ще здорового» відібрали кров. 23 липня попередній діагноз підтвердився при проведенні молекулярно-генетичного дослідження в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві.
Заслухавши доповідь, комісія затвердила низку заходів, які відразу ж розпочали виконувати. Зокрема осередком африканської чуми свиней визначено Ічні, введено в місті карантин та затверджено план заходів із локалізації та недопущення подальшого розповсюдження збудника інфекції. Спецбригадою розпочато безкровне умертвіння всього свинопоголів’я в місті та вивезення його на спеціальний майданчик для спалювання, встановлено на в’їздах до міста карантинні ветеринарно-міліцейські пости та дизбар’єри на них, заборонено торгівлю м’ясом та м’ясними виробами на базарі. Також прийнято рішення провести депопуляцію диких свиней, включаючи територію Національного парку. Введено закритий режим утримання свиней на свинофермах сільськогосподарських підприємств району.
У разі поширення недуги не тільки Ічнянщина, а й вся область може зазнати величезних економічних збитків. Окрім цього, 25 липня відбулося ще одне позачергове засідання комісії для координації дій районних служб із ліквідації вірусу АЧС.
Відповіді на важливі питання
Поява в місті вірусу АЧС реально налякала людей, а брак інформації породив немало міфів. За відповідями на важливі для громади питання ми звернулися до заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в області Юрія Павлішена.
– Які межі карантинної зони і що вони означають для людей?
– Відповідно до інструкцій та на підставі рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії визначено кілька так званих зон. Перша – епізоотичний осередок до якого увійшла вся Ічня. В цій зоні в обов’язковому порядку спецбригадами проводяться безкровне умертвіння свиней, їх вилучення та спалювання у спеціально відведеному місці. Далі йде зона захисту, яка може сягати до 20 кілометрів. Комісія вирішила визначити трикілометрову зону по зовнішньому периметру міста Ічні. Якби в цю зону потрапили якісь населені пункти, то поголів’я свиней там також би вилучалося.
Остання зона нагляду, до якої згідно із рішенням комісії потрапили всі населені пункти Ічнянського району. У ній проведуть облік всього свинопоголів’я. Люди можуть забивати, продавати, переміщувати свиней, але на це потрібен письмовий дозвіл головного ветеринарного інспектора району, і свині мають бути клінічно здорові. Наприклад, за наявності ветеринарного документа жителі Бурімки можуть реалізувати своїх свиней у Гужівці.
– Скільки в Ічні триватиме карантин?
– Мінімум 40 днів, але відлік починається з того часу, коли в епізоотичному осередку (Ічні) вилучать усіх свиней у процесі загального подвірного обходу. Крім того, власнику хворих тварин необхідно провести низку заходів, зокрема зняти і захоронити шар ґрунту та гною. Якщо він цього не зробить, термін відліку початку карантину ми не зможемо розпочати, він фактично може не закінчитися і тягнутися місяцями.
– Як щодо торгівлі салом та м’ясом?
– Під час карантину в епізоотичному осередку заборонена торгівля будь-якими тваринами, продуктами тваринного походження на ринках та в інших, не встановлених для цього місцях. Інша справа, якщо торгівля здійснюється через магазин, однак там мають бути відповідні документи, що засвідчують походження продукції, підтверджують епізоотичне благополуччя території та самих тварин. Проте зараз я не рекомендую людям купувати свинину на базарах, адже неможливо гарантувати, що воно не потрапило туди з епізоотичного осередку.
– Людям компенсують вартість вилучених тварин?
– Звичайно. Компенсація виплачуватиметься згідно із постановою Кабміну №1003 із держбюджету. По раніше неблагополучних на АЧС пунктах компенсацію виплачено. Зокрема у Крутах, нещодавньому осередку, відкриті спеціальні рахунки і вже перераховані кошти. Однак спершу необхідно вилучити всіх свиней у населеному пункті, скласти відповідні акти. Адже поки роботи не будуть завершені, загальну суму необхідної компенсації затвердити не можливо.
– Встановлено, як заразилися свині?
– Законодавством передбачено проведення епізоотичного розслідування, під час якого необхідно встановити причину, механізм передачі збудника та можливі наслідки. В ході цього розслідування за моєї особистої участі встановлено, що громадянин за родом своєї діяльності був у тих місцях, які зараз оголошені неблагополучними пунктами по АЧС, зокрема в Менському районі. Крім того, господар збирав гриби в лісі. Але я не думаю, що причиною став хворий дикий кабан, адже тут немає такої їхньої щільності, як в інших районах. Однак із досвіду знаю, що істинні причини проявляються через певний проміжок часу, тому що чоловік не завжди говорить правду і багато чого приховує. У цьому я вкотре переконався, коли стало відомо, що чоловік приховав від комісії двох із семи поросят.
– Є хазяїни, котрі встигли сховати своїх свиней, зокрема відвезли їх у село до родичів. Яких заходів безпеки власникам необхідно дотримуватися, щоб мінімізувати небезпеку?
– Всім власникам тварин необхідно дотримуватися елементарних правил. Слід обмежити ходіння в гості, тим паче якщо сусід утримує свиней. Зробити дизбар’єри із мішковини та тирси, просякнутих хлоркою. У сараї провести побілку гашеним вапном. Безумовно, утриматися від вигульного утримання свиней. Цікавитися, звідки привезені корми, чи проходили вони відповідні дослідження і чи мають відповідні супровідні документи. Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремий інвентар. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
– Коли можна знову почати тримати свиней?
– Згідно з інструкцією карантин знімається через 40 днів. Однак особисто я рекомендую після зняття карантину ще мінімум 45 днів утриматися від купівлі свиней.
Що необхідно знати про хворобу?
Африканська чума свиней має летальність 98-100%, для людини вірус поки що абсолютно безпечний. Інкубаційний період триває 2-7 діб, у дикій природі дещо довше. Клінічна картина характерна пригніченням, хиткою ходою, різким посинінням шкіри та крововиливами, температурою тіла 40,5-42 °С та іншими ознаками. У тварин збільшуються лімфовузли, селезінка, легені, нирки, печінка, стають темно-червоного кольору, з крововиливами. Вакцини проти АЧС немає і лікування не розроблено, тому свиней знищують безкровним методом, а трупи спалюють.
Шляхів для зараження більш ніж достатньо. Зокрема джерелом збудника інфекції є хворі дикі (у них хвороба протікає безсимптомно) та свійські свині, а також перехворілі вірусоносії (до двох і більше років). Збудник може передаватися через продукти забою хворих свиней, інфіковані корми, воду, харчові відходи, забруднену підстилку та гній, транспорт, обслуговуючий персонал, предмети догляду за хворими тваринами, птицю, собак, котів, кліщів.
Вірус добре зберігається при висушуванні, заморожуванні, а також в умовах гниття. При температурі 5°С він життєздатний до 7 років, при -18°С – до 18 міс., при 50°С – до 60 хв. У трупах тварин зберігається до 10 тижнів, у м’ясі хворих тварин – до 155 днів, у трупах – до 2,5 місяців, у гної та ґрунті – до 3 місяців. Саме така стійкість у навколишньому середовищі і робить вірус таким небезпечним.
При першій же підозрі на захворювання тварини африканською чумою свиней слід негайно сповістити про це фахівця ветеринарної медицини, адже краще один раз перестрахуватися, ніж потім наразити на небезпеку всіх в окрузі сусідів.

Андрій Грудницький
Переглядів: 897 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук