"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Знай наших!
15:28
Знай наших!
Подія світового бджільництва дісталася Заудайки
Чотири роки тому Україна виборола право на проведення 43-го Міжнародного Бджільницького Конгресу Апімондії, який проводиться раз на два роки в одній із 115 країн світу. Цьогоріч, з 29 вересня по 4 жовтня, гостей-бджолярів гостинно приймав Київ. У рамках конгресу відбулася й міжнародна виставка-ярмарок різних видів продукції бджільництва зі всього світу «Апімондія відкрита для публіки».
У конгресі брав участь і наш земляк, бджоляр Микола Жадько із Заудайки, пасіку якого визнано кращою на Ічнянщині. Днями Микола Михайлович приймав зарубіжних колег у рідному селі.

Після конгресу іноземцям запропонували ближче ознайомитися з місцевими пасіками, досвідом їх власників-бджолярів, а також з історичними пам’ятками України. До Заудайки приїхали 10 бджолярів з Угорщини, Канади та США. Серед гостей і два дослідники впливу пестицидів на бджіл.
Підтримати колегу прибули й голова районного товариства пасічників Григорій Кузьменко та бджоляр, член ради товариства Олексій Сидоренко з Ічні. Завітали й сільський голова Валерій Котко з односельцями. Господарі пасіки, звісно, хвилювалися, бо зарубіжних гостей зустрічали уперше.
В українських вишиванках Микола Михайлович з дружиною Лідою Іванівною зустрічали поважних гостей хлібом-сіллю. Досвідчений, з тридцятирічним стажем, бджоляр не без гордості показував свою пасіку, демонстрував облаштування вуликів, рамки, укомплектований виїзний вагончик з платформою, розповідав про методи боротьби з хворобами бджіл, їх розмноження, підвищення продуктивності, медоноси. Цьогорічний здобуток – 1,5 тонни цілющого меду. Має бджоляр і своїх постійних покупців, реалізувати продукцію допомагають знайомі, друзі та родичі.
– Бджільництвом займаюся з 1983 року. Робота ця скрупульозна й кропітка, потребує спеціальних знань та самовдосконалення, – розповідає Микола Жадько. – Аби набути досвіду у цій справі, перечитав чимало літератури, обмінююся досвідом з бджолярами району, області. Постійно відвідую виставки у Київському інституті бджільництва. А 29 вересня пощастило взяти участь у Конгресі Апімондії.
Маю 52 вулики, з них 26 – встановлені на платформі. Створюю й маленькі сімейки – нуклеуси, – деякі залишаю для себе, решту – продаю. За сезон можу виростити 50, 100, 150 маток. Останнім часом реалізовувати продукти бджільництва складно, хоча, вважаю, що це тимчасово. Все більше українців переконуються в цілющих властивостях продуктів бджільництва і заміняють ними цукор, солодощі, а інколи, й пігулки, – підсумував бджоляр.
Микола Михайлович також представив розмаїття своєї продукції бджільництва: мед, віск, прополіс, пилок, пергу, маточне молочко, настоянки з молі та підмору бджіл. Пригощав господар своїх гостей і питним медом. А Лідія Іванівна приготувала смачнючі вареники зі сметаною, голубці, холодець, було на столі й українське сало. Іноземці спочатку з цікавістю розглядали страви, особливо вареники, запитуючи, що це? А коли скуштували, то схвально кивали головами, промовляючи: «very good!» (дуже добре!). І залишилися дуже задоволеними. Вони залишили у книзі для відгуків записи про свої приємні враження, автографи та візитівки.
– Ми дуже щасливі, що побували на цій прекрасній пасіці. Вона чиста, простора, гарно доглянута. Мед смачний та якісний. Господар – щирий і безмежно відданий справі, якою займається майже півжиття. Ми скористаємося його досвідом ведення бджільництва у своїй практиці, – сказав президент Угорського апітерапевтичного товариства Янош Корменді-Рац, який практикує апітерапію (лікування укусами бджіл).
А Луїза Ховен, з Орегано, досліджує вплив пестицидів на бджіл і на якість меду. Їй теж сподобалася пасіка пана Миколи і його підхід до справи. І мед на Ічнянщині особливий, смачний, і їжа, якою пригощали господарі.
– Я вражена Україною. Мені тут подобається все. Цікава історія. У подальшому я буду більше дізнаватися про Україну і людей які тут живуть, – сказала американка Луїза Ховен.
Делегація також побувала в с. Кропивне Ніжинського району на пасіці Петра Балаша.

За словами іноземців, 1 кг меду в Угорщині коштує 70 грн., Канаді – 97 грн., США – 121 грн. В Україні 1 кг меду коштує 36 грн.
В рамку
Апімондія – це Всесвітня Федерація Бджільницьких Асоціацій, що об’єднує усіх кращих фахівців, науковців, підприємців та громадських діячів цієї галузі. Конгреси Апімондії – найбільші події у світовому бджільництві.
Наталія Єпіфанович
Фото автора



Переглядів: 568 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук