"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Квітень » 18 » Жив і карався, що не довелося повоювати
09:31
Жив і карався, що не довелося повоювати

Нещодавно міжнародна спільнота вшановувала в’язнів фашистських таборів. Це одна із сумних сторінок і нашої історії.
Був у полоні – значить не достойний статуса фронтовика. Так все життя думав мій дядько Іван Топтун.
З 1939 року він служив у Червоній Армії, брав участь у Фінській війні, а з початку Другої світової воював з німецько-фашистськими окупантами, але вже у липні 1941 року пораненим потрапив у полон, де й пробув до кінця війни.
Після репатріації* (травень 1945 р.) і відповідних перевірок з жовтня 1945 р. до лютого 1946 знову проходив службу в лавах Радянської Армії.
Усе життя наш дядько докоряв себе за те, що не міг, як більшість його однолітків боротися з ворогом за свою Вітчизну, а може, і боявся, що його можуть засудити. Майже впевнено можу сказати, що саме «розплати за полон» боявся наш дядько найбільше.
За свої майже сорок років музейної роботи я розшукала сотні справ як живих, так і загиблих фронтовиків. Але дядько ніколи не давав згоди на клопотання про нього, як про фронтовика.
Зовсім випадково я побачила його військовий квиток і записи в ньому. Відразу ж почала писати в усі можливі інстанції і за два місяці отримала підтвердження, що підрозділ, де служив мій дядько в червні-липні 1941 р., входив до складу діючої армії. Значить, є всі підстави затвердити Івана Топтуна в статусі учасника бойових дій.
Однак знадобилося ще майже три місяці на тяганину з пересилкою різних довідок. І все ж позитивне рішення було прийнято. У день Захисника Вітчизни, вітаючи дядька телефоном з Днем Армії, повідомила, що він узаконений у статусі учасника бойових дій. Як же зрадів Іван Миколайович ...
Але свого посвідчення він так і не дочекався. Коли ми їхали на похорон, мені зателефонував працівник райвійськкомату і повідомив, що посвідчення учасника бойових дій можна вручати. Питав, як це можна зробити більш урочисто. Вручати вже було нікому ...
*Репатріація (від лат. repatriate) — повернення на батьківщину. Термін зазвичай вживається щодо військовополонених, переміщених осіб, біженців, емігрантів з відновленням у правах громадянства або повернення в країну...

Олена Бортник
Переглядів: 391 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук