"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 4 » Жінки, знайте свої права!
13:35
Жінки, знайте свої права!
Щороку у лютому-березні напередодні Міжнародного дня захисту прав жінок, проводиться інформаційно-просвітницька акція «Жінки, знайте свої права».
Чоловік та жінка мають однакову цивільну правоздатність та однакові можливості для її реалізації. Окрім загальних гарантій для працюючих, законодавство України передбачає надання низки спеціальних пільг і гарантій для жінок. Наприклад, роботодавцю забороняється відмовляти у прийнятті на роботу жінкам і знижувати їм заробітну плату через вагітність або наявність маленьких діток, а одиноким матерям – якщо вони мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда. На прохання вагітної або жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що перебуває під її опікуванням або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Крім того, роботодавцям надано право забезпечувати додаткові соціальні гарантії і пільги для працюючих жінок, крім установлених нормативно.
Відповідно до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» усім забезпечуються рівні права та можливості у працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації та перепідготовці. Роботодавець зобов’язаний створювати умови праці, які дозволяли здійснювати трудову діяльність на рівній основі; забезпечувати можливість суміщати трудову діяльність із сімейними обов'язками; здійснювати рівну оплату праці при однаковій кваліфікації та однакових умовах праці; вживати заходів щодо створення безпечних для життя і здоров'я умов праці; вживати заходів щодо унеможливлення випадків сексуальних домагань. Роботодавцям забороняється: в оголошеннях (рекламі) про вакансії пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі; висувати різні вимоги, даючи перевагу одній із статей; вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, відомості про їхнє особисте життя, плани щодо народження дітей.
Аби підвищити рівень поінформованості жінок про їх права, у проведенні акції можуть взяти участь профспілкові, громадські організації та інші зацікавлені особи і організації.
Людмила Федірко, завідувач сектора молоді та спорту РДА
Переглядів: 800 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук