"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 30 » Жінки керуватимуть містом і новою громадою
15:46
Жінки керуватимуть містом і новою громадою

Оксана Андріанова – перша жінка, що очолила Ічню. Валентина Карпенко керуватиме й об’єднаною Парафіївською громадою
За новим законом, процедура встановлення результатів місцевих виборів – досить складна. Швидко порахували голоси сільські виборчі комісії, де кандидати балотувалися в основному шляхом самовисування. Згодом стало відоме й ім’я новообраного мера міста. А щодо депутатів до міської, районної та обласної рад обрахунки тривали до кінця тижня. Спочатку визначалися партії, які набрали 5% голосів, потім за встановленою ЦВК формулою – кількість депутатів відповідної ради від кожної партії. А затим – конкретні депутати тієї чи іншої ради.
Активність виборців
Як повідомив голова Ічнянської районної ТВК Олександр Яценко, у місцевих виборах взяли участь 12319 громадян району, що складає 46,6% від загальної кількості виборців (25859). Найвища явка була зафіксована в маленьких селах: Максимівці, Ступаківці, Щурівці, Сваричівці, Томашівці, Августівці, Городні – від 66 до 75%. У більших населених пунктах – Бакаївці, Южному, Рожнівці, Новому Подолі – явка становила до 70%. Найменше голосували у Безбородьковому, Шиловичах, Дзюбівці, Тишківці, Гейцях. Причиною цього Олександр Яценко назвав віддаленість виборчих дільниць від цих населених пунктів, зокрема не змогли дістатися до ДВК люди похилого віку. А саме літні виборці, за словами членів комісій, голосували активніше, в основному в період з 9:30 до 12:00 та після 15:00.

За виборчим процесом спостерігали
Всього до Ічнянської районної ТВК зареєстровано 244 спостерігачі від різних політичних партій і три – від Громадянської мережі ОПОРА. Відвідав район і довгостроковий спостерігач ОБСЄ місії зі спостереження за виборами в Україні Здзіслав Гвоздз. Заяв щодо порушень виборчого законодавства не надходило.
Місто, селище та села обрали очільників
Із 10039 міських виборців мера обирали лише 3521. Їхні голоси розподілилися таким чином: за Оксану Андріанову (Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 1072, Олександра Рутченка («Аграрна партія») – 1054, Станіслава Залізного (ВО «Батьківщина») – 522, Сергія Шульгу (самовисуванець) – 469, Зою Присяжнюк («Наш край») – 404. Торік із 10168 ічнянців за міського голову проголосували 5504.
Перші вибори відбулися у нещодавно сформованій Парафіївській об’єднаній територіальній громаді, до складу якої увійшли п’ять громад: Парафіївська, Петрушівська, Іваницька, Мартинівська, Южненська. Обирали селищного голову та 22 депутатів до ради громади. Із 4703 виборців на вибори прийшли 2184, або 46,4% від загальної кількості виборців. На посаду селищного голови балотувалися чотири кандидати. Перевагу надали чинному Парафіївському селищному голові Валентині Карпенко від «Нашого краю», її кандидатуру підтримали 1239 виборців. За самовисуванців Олександра Тарабуна з Парафіївки проголосували 404 виборці, Раїсу Котенко з Южного – 362, Катерину Куценко з Южного – 164.
У районі «Аграрна партія» – перша в обласну раду
За попередніми підрахунками станом на 28 жовтня, найбільше голосів до обласної ради набрала «Аграрна партія». На 11-ому окрузі (Ічнянська міська, Андріївська, Бакаївська, Будянська, Дорогинська, Заудайська, Хаєнківська, Монастирищенська сільські ради) «Аграрна партія» отримала 27,24%, Радикальна партія Олега Ляшка – 19,92%, Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 16,11%, ВО «Батьківщина» – 14,26% голосів виборців. На 12-ому окрузі (Парафіївська селищна, Бережівська, Більмачівська, Бурімська, Гмирянська, Городнянська, Гужівська, Івангородська, Іваницька, Іржавецька, Крупичпільська, Мартинівська, Ольшанська, Петрушівська, Припутнівська, Рожнівська, Сезьківська, Южненська, Тростянецька, Щурівська, Ступаківська сільські ради) «Аграрна партія» – 21,14%, «Наш край» – 19,67%, Радикальна партія Олега Ляшка – 18,17%, ВО «Батьківщина» – 16,91%.
До речі, виборці на дільницях нарікали на недостатню інформацію про кандидатів у депутати до обласної ради, тому вагалися, кому віддати перевагу.
За результатами паралельного підрахунку голосів, що з’явився на чернігівських сайтах у четвер, з ічнянських кандидатів в обласну раду пройшов лише Віктор Кияновський.
Без значних порушень…
На місцевих виборах працювали 42 дільничні виборчі комісії і одна спеціальна – в районній лікарні. Виборчі дільниці охороняли 63 співробітники правоохоронних органів та представники громадських формувань. За офіційною інформацією, голосування на Ічнянщині пройшло без значних порушень.
…А бюлетені зникли
У день виборів редакція побувала в одинадцятьох виборчих дільницях: у Гужівці, Іржавці, Парафіївці, Бурімці, Крупичполі, Сваричівці, Вишнівці, Припутнях, Дорогинці, та двох ічнянських – в РБК та ЗОШ №3.
Перше, що впало в око, – агітаційні листівки на стовпах у Гужівці, Іржавці, Парафіївці за кандидатів у депутати обласної ради від «Нашого краю» та БПП «Солідарність».
У Гужівці з виборчої дільниці взагалі зникли 200 виборчих бюлетенів до обласної ради. Як це сталося, голова ДВК Григорій Орищенко, який брав участь у виборах з 1980 року, пояснити не зміг. За його словами, звечора ДВК зробила все, як вимагає закон: отримали бюлетені, перерахували, запечатали, поклали в сейф та опломбували. Уранці сейф розпечатали і забрали бюлетені. А наприкінці дня голосування виявили пропажу. Бюлетенів вистачило, бо з 638 виборців на дільницю прийшли 400, за місцем перебування голосували 41. Щодо цього випадку складено акт ДВК та передано заяву до міліції.
А на виборчій дільниці в Дорогинці скриньки були розташовані за кабінками, що не давало можливості спостерігати за процесом голосування. Крім того, за скриньками був ще один вихід, що теж є порушенням. Хоча спостерігачі претензій щодо такого розташування дільниці не мали.
На дільниці в Ічнянській школі №3 кандидат у депутати до міської ради Віталій Кирій виявив порушення виборчого процесу: одному чоловіку видали бюлетень на кандидатів у депутати до міської ради, переплутавши округи. За словами голови ДВК Валентини Сироватської, виборцю запропонували проголосувати повторно, але він відмовився і написав скаргу. На цій же дільниці такий випадок був і з жінкою.
На дільниці в районному будинку культури один із виборців обурювався, що у запрошенні неправильно вказана юридична адреса виборчої дільниці: вулиця Воскресінська, 22. А будинок культури знаходиться на вулиці Гоголя, 1. Тож виходить, що всі 1905 виборців не знайшли б цієї дільниці, якби у запрошенні не було зазначено «районний будинок культури».
А в Крупичполі одній кандидатці на посаду сільського голови під час голосування вдома здалося, що конкурентка особисто впливала на виборця. Але жоден із трьох членів ДВК, присутніх при голосуванні, цей факт не підтвердив.
Нарікали люди й на незручності на виборчих дільницях. В Іржавці та Бурімці – на недостатнє освітлення у кабінках для голосування. У Вишнівці та Сваричівці виборчі дільниці розташовувались у приміщеннях будинків культури, які не опалюються. Члени ДВК мерзли, хоч і працювали вдягнені.
У Парафіївці на виході з дільниці літнім людям було складно спускатися до зали будинку культури, а потім прямувати на вихід. Декому з них допомагали члени комісії.

Тепер виборцям залишилося спостерігати, що ж змінять ці вибори у їхньому житті. Політики говорять про можливість проведення наступних виборів – і місцевих, і парламентських – уже навесні. Якщо ж ні, то місцеві через два роки – точно. Якби ж місцеві ради й справді могли подолати корупцію, підвищити зарплати й пенсії та проводити реформи…

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 496 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук