"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 16 » Землю отримали одиниці
14:32
Землю отримали одиниці
Учасникам бойових дій гарантується пільга щодо першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, що передбачено статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Однак голова «Спілки учасників бойових дій АТО Ічнянського району» Сергій Петраускас говорить, що до цих пір не зміг оформити на себе землю, яку йому обіцяла держава. Дозволи на розробку проектної документації він уже отримав, але за рік ніяк не може її виготовити. За словами Сергія, в подібній ситуації перебуває чимало АТОвців, тож землю у власність отримали одиниці.
– Із землею, яку держава нам обіцяла, виникає чимало проблем, – говорить Сергій. – Спершу вільних ділянок не було взагалі, адже більшість землі знаходиться в оренді сільгосппідприємств. Та з ними вдалося досягти домовленості про розірвання договорів оренди, щоб хлопці взяли землю у власність. По Ічні на такий крок пішли ПОСП «Ічнянське» та в СТОВ «Інтер». Завдяки цьому в місті більше 60 учасників АТО зможуть взяти собі землю. Про ситуацію в решті району говорити не готовий. Але знаю, що хлопці не задоволені. В окремих селах ділянки подавали на пісках, де земля ніколи не оброблялася і навіть трава не хоче рости. Бувало й таке, що на одну ділянку було написано по кілька заяв. Але ніби цю ситуацію мають владнати. Побратими з Прилук та Борзни говорили, що в них таких проблем не було. Вони ще знаходились в АТО, а землю їм уже знайшли. Там аграрії самостійно зустрілися, переговорили між собою і домовились виділить для АТОвців ті ділянки, що господарства брали в оренду у держави. Та найбільша на сьогодні проблема – із оформлення документації.
За словами начальника відділу Держкомзему в Ічнянському районі Наталі Бондар, від учасників АТО до них надійшло 184 заяви на отримання земельних ділянок. З них 169 отримали дозвіл на розробку технічної документації та 28 мають наказ про її затвердження. Решті відмовили, бо ж вони або скористалися правом приватизації або написали заяви на ділянки, щодо яких вже надано дозвіл на розробку документації.
Скільки учасників антитерористичної операції довели розпочату справу до кінця, в Держкомземі сказати не можуть, адже оформлення землі завершується в реєстраційній службі.
За словами Наталі Бондар, проблеми з наданням АТОвцям землі немає, нікому з охочих не відмовили. Хіба що ділянка, на яку вказує людина, вже перебуває у власності. А от з оформленням і справді є проблема, адже майбутні набувачі земельної ділянки повинні самостійно укласти договір на розробку технічної документації, подати її на затвердження після розробки та проконтролювати виконання замовленої роботи. Таким чином дозволи на розробку документації отримали ще у квітні, а недобросовісний виконавець і досі не виготовив проект відведення.
Андрій Грудницький
Переглядів: 385 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук