"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Січень » 15 » Земля є? Землі немає
13:38
Земля є? Землі немає
Іржавецький сільський голова збирається віддати в оренду 44 гектари землі в той час, як для учасників АТО вільної землі немає. Про це повідомив у редакцію житель села Сергій Сирота. З цього приводу сільські депутати навіть хотіли накласти мораторій на надання землі в оренду тим, хто не проживає в селі.
– Ті 44 гектари знаходяться поза межами населеного пункту, – пояснила очільниця сільської громади Віра Чуб. – Сільська рада ними розпоряджатися не може, адже такими ділянками розпоряджається Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області. Із відділу Держгеокадастру в Ічнянському районі прийшов запит про те, чи ті 44 гектари рішенням сільської ради не надавалися іншим особам в оренду.
До 1 січня 2001 року сільська рада мала право розпоряджатися всіма своїми землями, і тоді багато людей брали ріллю в оренду на п’ять років. З 2002-го це право перейшло до райдержадміністрації. Потім із ділянками почалася плутанина, адже у людей позакінчувалися договори оренди, а для укладання нових необхідно було робити проекти землевідведення. Це коштувало значних грошей, тому землю продовжували обробляти без відповідних документів. Подібне сталося і з тими 44-ма гектарами.
Звичайно, якби ними розпоряджалася сільська рада, їх виділили б для учасників АТО. Щоправда, географічне розташування тієї землі дуже незручне, адже вона проходить вузькою смужкою вздовж яру поряд із невитребуваними паями, які орендує «Блок «Агросвіт». Доїхати до цієї ділянки можна тільки через землі «Агросвіту».
Що ж до мораторію, то депутати дійсно хотіли прийняти рішення, щоб не давати наділи не жителям села. Однак це суперечить чинному законодавству, згідно з яким кожен громадянин має право взяти землю в будь-якому куточку України, – повідомила Віра Чуб.
Записав Андрій Грудницький
Переглядів: 471 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук