"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Липень » 28 » Здоров’я дитини – у маминому молоці
13:33
Здоров’я дитини – у маминому молоці
Щорічно з 1 до 7 серпня більше ніж в 120 країнах за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я проводиться Всесвітній тиждень грудного вигодовування.
Для грудних дітей материнське молоко є найкращим харчуванням завдяки високій збалансованості складу всіх поживних компонентів і наявності великої кількості біологічно активних речовин.
Перше годування новонароджених рекомендовано проводити протягом першої години життя, годувати дитину так часто, як вона захоче і не менше 15 хвилин, не використовувати пляшечок, сосок, пустушок. Постійний тілесний контакт з матір’ю забезпечує дитині фізичне і психічне здоров’я, належний сенсорний і пізнавальний розвиток.
Грудне молоко повністю задовольняє потреби дитини в їжі та питті і навіть у спекотному, сухому кліматі воно повністю забезпечує потреби немовляти в рідині. Разом з унікальними поживними властивостями воно захищає малюка від інфекційних хвороб, сприяє швидкому одужанню, зниженню смертності в результаті діареї, пневмонії. Імуноглобуліни грудного молока блокують розмноження вірусів та хвороботворних бактерій у травному тракті дитини, сприяють зміцненню імунітету. Здатність зв’язувати активні радикали мають деякі амінокислоти, які входять до складу грудного молока – метіонін, цистин, таурин. Останній впливає також на розвиток центральної нервової системи, органів зору, утворення необхідного організму холестерину, зв’язування жовчних кислот та їх виведення, стимулює функції кісткового мозку, має антиконвульсивні та антиаритмічні властивості. У грудному молоці вміст таурину в 4-5 разів вищий, ніж у коров’ячому.
Тільки з шести місяців у дитини виникає потреба в додатковому харчуванні. З початком введення прикорму грудне вигодовування повинно бути збережене не менше ніж до дворічного віку.
Якщо дитина вередує під час годування або недостатньо набирає у вазі, необхідно перевірити, чи правильно вона прикладена до грудей, чи ефективно смокче. Якщо виникають ситуації, при яких дитина сама не може смоктати або з якихось причин тимчасово розлучена з матір’ю, годувати її потрібно зцідженим материнським молоком із чашечки, ложечки, піпетки або через спеціальний катетер, але не через соску.
Не допускається вживання матір’ю алкоголю, тютюну – це може спровокувати відмову дитини від грудного молока, а продовження годування за таких умов – до інтоксикації. З грудним молоком дитині можуть передатись збудники сифілісу, туберкульозу, віруси імунодефіциту людини, гепатиту, цитомегаловірусу. В умовах зараження матері грудне вигодовування дитини потребує консультування лікаря.
Грудне вигодовування корисне для здоров’я і благополуччя матерів. Воно дозволяє народжувати дітей з певними проміжками в часі, зменшує ризик розвитку раку яєчників, раку молочної залози.
Наш медичний заклад у 2011 році акредитований на звання «Лікарня доброзичлива до дитини». У пологовому відділенні КЛПЗ «Ічнянської ЦРЛ» ведеться активна робота з підтримки грудного вигодовування, надається інформаційна та практична допомога вагітним та породіллям.
Ольга Генці, завідувач акушерсько-гінекологічного відділення Ічнянської ЦРЛ
Переглядів: 361 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук