"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Березень » 25 » Зберегти воду – важливо зараз
15:54
Зберегти воду – важливо зараз
На Ічнянщині прогнозні запаси підземних вод складають 149 млн. м³ на рік, а загальне водоспоживання в 2015 році становило 1,184 млн. м³. Здається, все в порядку, але це далеко не так.
Поверхневі води району, річки, канали та ставки живляться в основному атмосферними опадами з незначним додаванням ґрунтових вод.
Щоб зберегти воду в літній період, побудовані регулюючі споруди, які працівники Ічнянської експлуатаційної дільниці Ніжинського міжрайонного управління водного господарства закривають після повені для затримки частини води в річках на літні місяці.
Нестабільні погодні умови упродовж осінньо-зимового періоду, як і в попередні два роки, зумовили низькі рівні весняної повені. Тому зберегти воду зараз – особливо важливо.
Великої шкоди водним ресурсам завдають «мисливці» за металобрухтом. Вирізуючи метал на гідротехнічних спорудах, вони перешкоджають підтриманню відповідного рівня води в каналах, що висушує землі.
Свій «вклад» у руйнування річок вносять і горе-рибалки. Щоб піймати кілька кілограмів риби, вони можуть самовільно відкрити шлюз. Крім того, немає можливості поповнити запаси води серед літа, тож руйнуються береги, річка міліє, гине риба.
Турбують і свердловини, які пробурені у дворах населення та безгосподарські свердловини, які не затампоновані належним чином. Вони несуть загрозу забруднення підземних вод. Кожна свердловина повинна мати охоронну зону суворого санітарного режиму, радіус якої становить 30 м. Мало яке дворище має такі розміри. В санітарній зоні розміщаються хліви з худобою, складується гній, вирощується городина, яку обробляють хімікатами, виливаються відра помиїв... Такі порушення спостерігаються і біля колодязів. Все це фільтрується в ґрунтові та підземні води, забруднює їх, а ми, не задумуючись про свої вчинки, споживаємо цю воду. А забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть!
Якою водою користуємося, багато залежить від нас, жителів міста та району, від нашої доброї волі, сумління та екологічної свідомості.


На території району протікає 19 річок загальною довжиною 296,8 км, найбільші із них: Остер, Удай, В’юниця, Іченька, Смош, Радьківка, та знаходиться 176 ставків площею більше 0,5 га і п’ять водосховищ. Загальна площа водойм становить 1114,6 га.


Валентина Стасюк, начальник відділу водних ресурсів
Ніжинського міжрайонного управління
водного господарства
Переглядів: 444 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук