"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Грудень » 1 » Засвітили свічу пам’яті
15:01
Засвітили свічу пам’яті

У четверту суботу листопада наша країна традиційно вклонилася усім замореним голодом жертвам Геноциду українського народу.

Ічнянці зібралися біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору аби доторкнувшись до народної пам’яті, яка зберігає свідчення трагічних подій 84-річної давнини, що старалися з вини злочинного комуністичного режиму з нашими предками на багатих українських землях. «Знати правду – значить поважати себе. Лише правда про минуле робить людину вільною, впевненою та здатною свідомо обирати своє майбутнє. Тож повернемо народу пам’ять нашої історії заради майбутнього», – зазначила в.о. голови РДА Валентина Рябчун.
Про трагічні сторінки з історії українського народу нагадали ведучі заходу Ірина Васильченко та Ірина Лаврук. Мученицькі смерті мільйонів працелюбних хліборобів досі приголомшують кожного свідомого українця.
Як відомо, велика посуха, перша світова війна підірвала продуктивні сили сільського господарства України стали основними передумовами голоду 1921–1923 рр., що охопив хліборобські регіони півдня країни. Розруха, яку завдала Друга світова війна спричинила голод у 1946-47 роках. Та мало знайдеться в історії не тільки України, а й світу таких трагедій як Голодомор 1932-33 років, який нашу країну перетворив на суцільний цвинтар. Це був спланований Геноцид проти українського народу. За вісім місяців він приніс понад 9 млн. смертей. Страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв.
Військовий капелан, настоятель Свято-Миколаївської церкви УПЦ КП о. Дмитро відслужив панахиду за померлими від голоду.
Учасники мітингу-реквієму поклали колоски до пам'ятного знаку, запалили свічки та хвилиною мовчання вшанували пам’ять убієнних голодом українців. Наприкінці усі присутні хлібом пом’янули замордовані душі.
Того дня палали свічки о 16-й годині у вікнах будинків мешканців Ічнянщини, які приєдналися до акції «Засвіти свічку пам’яті». Традицію запалювати свічку запропонував американський та український історик, дослідник Голодомору на Україні Джеймс Мейс ще у 2003 році.
Світлана Цюпка
Фото автора
Переглядів: 365 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук