"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Лютий » 10 » Заради майбутнього
15:07
Заради майбутнього
Завданням екологічної політики України є регулювання відносин у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об'єктів.
З цією метою створюються природоохоронні території, до яких належить і Ічнянський національний природний парк. Серед багатьох завдань, що покладаються на нього - забезпечення дотримання режиму території парку, попередження та припинення порушень природоохоронного законодавства. Останнім часом у ЗМІ багато критикують діяльність установ природно-заповідного фонду, зокрема Ічнянського національного природного парку, щодо питань забезпечення належної охорони території.
Але слід звернути увагу на результати його діяльності, а не на безпідставні звинувачення та коментарі окремих осіб. За п’ять останніх років службою державної охорони природно-заповідного фонду Ічнянського національного природного парку було виявлено 33 випадки порушення Закону України «Про природно-заповідний фонд України», матеріали за якими були подані до правоохоронних органів. Серед виявлених правопорушень найчастіше трапляються самовільні рубки дерев (10 випадків), незаконне полювання (9 випадків), незаконне рибальство (7 випадків). Сума шкоди, завданої парку за цей період становить 41653,68 грн., з них 17600 – за незаконне полювання. За рішенням суду порушників було притягнуто до адміністративної, а в окремих випадках - до кримінальної відповідальності. Загальна сума сплачених штрафів - 8780 грн. У браконьєрів було конфісковано чотири рушниці, човен, сітки рибацькі загальною довжиною 1140 м.
У цьому році службою державної охорони парку зафіксовано два правопорушення: самовільна рубка сухостійних дерев сосни звичайної та вбивство оленя благородного. Останнє особливо вразило цинізмом і жорстокістю та обурило громадськість. Олень - тварина, яка не є типовою для нашої місцевості. Проте браконьєрів це не зупинило. Адже люди, для яких збагачення понад усе, не здатні оцінити красу живого. За даним фактом відкрито кримінальне провадження, триває слідство. Сподіваємось, що порушнику не вдасться уникнути відповідальності.
Підсумовуючи, хочеться сказати, що результативність роботи служби державної охорони залежить не лише від її працівників та кількості складених протоколів, а і від свідомості кожного.
Тож об’єднаємо наші зусилля заради майбутнього.

Ольга Кирій,інженер з охорони природних екосистем І категорії
Переглядів: 472 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук