"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 4 » Запалили свічки пам’яті й скорботи
16:05
Запалили свічки пам’яті й скорботи

Біля пам’ятного знака Жертвам Голодомору в Ічні, 28 листопада, учасники мітингу-реквієму вшанували українців, котрі загинули під час голодоморів.
Голодомор 33-го року – одна з найстрашніших сторінок історії українського народу. Це – пекло, навмисно зорганізоване сталінським режимом, геноцид проти квітучої нації, яка жила на родючій землі. У ті роки весь хліб, вирощений селянами, вивезено з України до Росії, західної Європи та Америки – і мільйони людей пухли та вмирали від голоду.

Спланована конфіскація урожаю зернових, інших продуктів харчування у селян призвела до вбивства людей голодом у мільйонних масштабах. Хоча на той час радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон. Навесні 1933 року щодня від голоду помирало 25 тисяч осіб. Найбільше постраждали сім областей України, зокрема й Чернігівщина, яка втратила 435 тисяч чоловік. Безжальна смерть косила і літніх людей, і дітей. Лихоліття тих часів відчула на собі й Ічнянщина – померли до 25 тисяч наших земляків. Особливо потерпали від голоду жителі Припутнів, Рожнівки, Крупичполя, Сваричівки та Вишнівки.
Однак українське селянство знищувалося шляхом голодомору не лише у 1932-1933 роках, а й у 1921-1923 та 1946-1947 роках. До трьох голодоморів і масової смертності від них призвели завищені Кремлем примусові державні хлібозаготівлі. Люди як могли боролися проти звірячого натиску більшовицького режиму. Але більшість розкуркулених звичайних трудяг-землеробів були кинуті у в’язниці та відправлені на вірну смерть до Сибіру.
Районне керівництво, представники організацій, установ, школярі та громадськість вшанували світлу пам’ять мільйонів українців, які загинули мученицькою смертю від голодоморів, хвилиною мовчання, схиливши голови у скорботі, та запалили свічки. Палали свічки того дня о 16-й годині й у вікнах будинків сотень мешканців Ічнянщини, які вважали за почесний обов’язок взяти участь у загальнонаціональній поминальній акції «Запали свічку пам’яті».
Страждання від голоду були безмірними, але цим випробуванням не вдалося загасити непереможний дух українського народу. Ми мусимо пам’ятати, якою ціною оплачені дні нашого буття. Повинні виховувати у молоді шану й повагу до пам’яті загиблих співвітчизників. Молодь має знати гірку й болючу правду, щоб ніколи більше не допустити подібного на нашій землі.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото Андрія Грудницького
На фото: учасники заходу з ушанування пам’яті жертв Голодомору.
Переглядів: 414 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук