"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Грудень » 20 » Закон і діти
11:03
Закон і діти
Дев’ять неповнолітніх засуджені
чотири з них – у колоніях

У неблагополучних сім’ях через нестатки, відсутність любові й родинного тепла, насильство з боку дорослих діти дуже часто стають на хибну життєву стежину. Шукаючи вихід, вони часто рятуються алкоголем, який тимчасово створює ілюзію благополуччя і штовхає на неправомірні вчинки...
Олег (ім’я змінено з етичних міркувань – авт.) виховувався саме в такій сім’ї. Батько постійно заглядав у чарчину. Вдома панували сварки і безгрошів’я, бо мати сама не могла забезпечити трьом синам гідного життя. Тому хлопець, почав потроху випивати, а на п’яну голову крав. У 16 років поцупив мобільний телефон і піймався. За рішенням суду був притягнутий до кримінальної відповідальності у вигляді громадських робіт. Перебував на обліку в міліції. Проте не схаменувся, безвідповідальність, помножена на зухвалість та складний характер, знову привели хлопця на лаву підсудних. З напарником викрали вночі з магазину продукти харчування та спиртне. Олег отримав чималий строк, і свої юні роки хлопець проведе за гратами. Нині він відбуває покарання у дитячій колонії і щиро кається: «Хочу жити спокійно, допомагати родині. Матері нерви тріпав, через гроші ледь не бився з нею. Бабуся, як дізналася, що я тут, померла... Багато накоїв». Цю історію розповіла мені сусідка в купе, яка їхала у дитячу виправну колонію на побачення з сином.
– Кримінальна відповідальність настає з 14 років, – говорить прокурор Ічнянського району Руслан Лущай, – за тяжкі та особливо тяжкі злочини передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на певний строк незалежно від віку злочинця. За 11 місяців цього року з обвинувальними актами щодо неповнолітніх до суду направлено дев’ять кримінальних проваджень. У всіх випадках суд виніс обвинувальні вироки. Два неповнолітні вчинили кримінальні правопорушення під час іспитового строку, що свідчить про наявність прогалин у роботі відповідних служб. Неналежна профілактична робота з неповнолітніми тільки сприяє зростанню рецидивної злочинності.
Не поодинокі випадки, коли дітей до кримінальних правопорушень схиляють дорослі. Наприклад, 17-річний мешканець Монастирища за попередньою змовою з повнолітньою особою проникли до складського приміщення сільгосппідприємства, звідки викрали матеріальні цінності на суму 30 тис. грн. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, крім того, вчинена за попередньою змовою групи осіб, карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.
Або ще приклад: 15-річний житель с. Новий Поділ разом з повнолітнім товаришем зайшли до приватного будинку, в якому мешкала жінка. Тримаючи її за руки, витягли з кишені гаманець із 300 гривнями. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років. Характерно, що більшість неповнолітніх до засудження зловживали алкогольними напоями.
У підлітковий період (12-16 років) діти скоюють злочини з різних причин: через матеріальні нестатки в сім’ї, бажання почуватися дорослим і самостійним або здобути лідерство серед однолітків. Часто йдуть на необдумані вчинки через вживання алкоголю або піддаючись на провокативне «слабо?». Неповнолітні злочинці – в основному діти, які виховуються в кризових сім’ях, де батьки не працюють, вживають алкогольні напої, не приділяють дітям достатньо уваги, нерідко й самі стають на злочинний шлях та ще й залучають у нього своїх дітей. Здебільшого підлітків «приваблюють» гроші, мобільні телефони, метал, спиртні напої й тютюнові вироби. Є випадки, коли вони зазіхали й на харчі, бо вдома їсти нічого.
Батькам слід нагадати, що поява такого тривожного сигналу, як крадіжка, свідчить про те, що дитині не вистачає любові й уваги. І вони повинні приділяти особливу увагу вихованню своїх чад.
– Протягом 11 місяців минулого року за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень на обліку в кримінальній міліції перебували 24 неповнолітні, за аналогічний період цього року – 11, – розповідає старший уповноважений кримінальної міліції у справах дітей Ічнянського РВ УМВС Микола Біленко. – Торік до кримінальної відповідальності притягнуто 16 неповнолітніх, які скоїли десять крадіжок та одне кримінальне правопорушення щодо нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості та одне незаконне зберігання наркотичних засобів. Цього року за кримінальні правопорушення засуджено дев’ять неповнолітніх, які скоїли крадіжки мобільного телефону, товарно-матеріальних цінностей з магазину, а решта – металевих виробів, які перебували на балансі підприємств, організацій, установ та крадіжка з приватного будинку. Із дев’яти засуджених чотири відбувають покарання в дитячих колоніях, троє – отримали умовний термін покарання, двоє засуджені до громадських робіт. До кримінальної відповідальності притягаються й дорослі особи, які втягують дітей у злочинну діяльність. Цього року за вироком суду одну таку особу засуджено за ст. 304 Кримінального кодексу України до трьох років умовно. За цей злочин передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.
Адміністративна відповідальність настає з 16 років. За 11 місяців кримінальною міліцією у справах дітей Ічнянського РВ УМВС на неповнолітніх складено 24 адмінпротоколи за розпивання спиртних напоїв та появу в громадських місцях у нетверезому стані, чотири – за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, вісім – за дрібне хуліганство.
За неналежний догляд за дітьми (їх виховання, навчання, проживання) до адмінвідповідальності притягнуто 63 дорослих та складено п’ять протоколів за доведення неповнолітнього до стану сп’яніння. За перебування дітей віком до 16 років у розважальних і торгових закладах з 22.00 до 6.00 без супроводу дорослих складено один протокол і за рішенням суду притягнуто до адміністративної відповідальності одну особу розважального закладу. На 14 осіб складено адміністративні протоколи за продаж алкогольних напоїв або тютюнових виробів неповнолітнім, які не досягли 18-річного віку. Також виявлено три факти та складено три адміністративні протоколи на дорослих осіб, які вчинили насильство в сім’ї відносно дітей (психологічний та моральний тиск). На батьків, які відпускають дітей у клуби та розважальні заклади після десятої вечора, чекатимуть штрафи у розмірі від 17 до 51 гривні.
Щоб уникнути правопорушень, спільно зі службами у справах дітей райдержадміністрації та ЦСССДМ відвідуємо неблагополучні сім’ї та родини, які опинилися у складних життєвих обставинах. З дітьми та їх батьками проводимо профілактично-роз’яснювальну роботу.

Нині в країні засуджено понад 100 тис. підлітків, 527 тис. – взято на облік у міліції. На 10 тис. неповнолітніх припадає в середньому 129 правопорушень і злочинів. Зокрема, злісне хуліганство, бійки, грабежі, розбій, крадіжки, вбивства, згвалтування.
Наталія Єпіфанович
Переглядів: 656 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук