"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Липень » 10 » Закон є, а пільги?
14:32
Закон є, а пільги?
У районі 46 воїнів АТО отримали посвідчення учасника бойових дій (УБД). Це дає право їм та членам їхніх родин на низку соціальних і матеріальних пільг. Але пільгове питання для декого з бійців і досі «під питанням». Бо, повернувшись додому хлопці мають доводити, що воювали в АТО, вислуховувати обіцянки у чиновницьких кабінетах, бідкатися у пошуках правди. Чи насправді наші земляки, які побували у гарячих точках на сході України, соціально захищені?
Микола Глухенький, с. Іваниця, боєць 26-ої Бердичівської артилерійської бригади:
– Посвідчення учасника бойових дій отримав нещодавно. Став на облік у соцзабезі. Тепер оформлятиму комунальні пільги. Будинок у мене опалюється газом, є й дрова. Якщо пільги нададуть, то проблем з цим не буде. Я працюю водієм, двох діток треба ростити. Рік воював в АТО, демобілізувався у березні. Знову повісткою викликають у військкомат. Розумію, що боронити державу комусь треба, але рік я там відбув. Якщо буде загальна мобілізація – обов’язково піду.
Олександр Семеліт, смт Парафіївка, боєць 41-го батальйону територіальної оборони:
– Додому повернувся місяць тому. У соцзабезі на обліку з травня. Посвідчення УБД отримав ще у квітні, дружині передав його копію. Відразу вона оформила пільги на газ та воду, але на електроенергію не змогла. У РЕМі сказали, що обов’язково треба оригінали паспорта і посвідчення. Коли у червні повернувся з АТО, звернувся до РЕМу особисто, то про посвідчення навіть не спитали. Правда, перерахунок зробили.

Роман Кучернюк, м. Ічня, боєць 1-ої танкової бригади:
– Усі закони гарно написані на папері. Та насправді складно домогтися хоча б елементарних пільг. Чиновницькі пороги треба оббити не один раз. Посвідчення й досі не отримав, хоча у військовому квитку стоїть відмітка про направлення в АТО, є про це й витяг з наказу командира військової частини Гончарівського. Я водій тягача, техніку возив по всій Донеччині. Штабу не бачив, а тепер, щоб отримати посвідчення УБД, треба їхати в АТО. Тому комунальні пільги не можу оформити. Документи на земельну ділянку теж більше восьми місяців оформляю. У земельному кажуть, що в місті вільних ділянок немає, шукайте де є не орана. То мама два тижні їздила, питала людей, землю знайшла біля Августівки. Хіба це так робиться?

Ольга Яцела, с. Іржавець, вдова загиблого сержанта 1-ої окремої танкової бригади Володимира Моісеєнка:
– «Посвідчення члена сім’ї загиблого» ледь виклопотала цього року. Через суд доводила, що я дружина Володимира, бо в офіційному шлюбі ми не були. Підростає наш неповнолітній син. Довідку, яка дає право на пільги, малому видали. Пільги для сім’ї загиблого не оформляла. Як малозабезпечена сім’я користуємося 50-відсотковою знижкою за комунальні послуги, тверде паливо. Та хіба 499 гривень, які на рік дає держава, вистачить на дрова? До речі, у транспорті за проїзд теж платимо, бо скоро висаджуватимуть із автобуса. Не зрозуміло і квартирне питання. Минулого року пропонували житло у Куликівці або Бахмачі, але тоді у мене не було рішення суду. Тепер всі мовчать. У березні зверталася до райдержадміністрації, мені сказали, що чоловік на квартирному обліку не стояв. Для цього треба оформляти документи, але й будинок в Ічні поблизу автостанції ще не добудований. Коштів на ремонт даху від райдержадміністрації теж не дочекалася, ремонтувала за власні. Торік подала заяву на земельну ділянку, але землі, кажуть, поки що немає. Отак і живемо. Закони є, а пільги…
До теми
В Ічні та селах прийняті програми щодо підтримки учасників АТО та членів їх сімей. Зокрема, й рішення про надання житлово-комунальних пільг.
За словами секретаря Парафіївської селищної ради Олени Семеліт, згідно з їх програмою, 28 осіб отримали одноразову матеріальну допомогу в сумі 33 тис. грн. Зокрема, на поліпшення фінансово-матеріального становища учасникам АТО виплатили по дві тисячі гривень, сім’ям мобілізованих – по 500 грн. Крім того, тисячу гривень надали на лікування учаснику АТО Миколі Гомону.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 626 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук