"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Лютий » 17 » Захоплення
11:45
Захоплення
Снігові шедеври

Людство давно вже дійшло думки, що можна виготовляти щось оригінальне, використовуючи найпростіші інструменти і матеріали, які є під рукою. Яскравим свідченням цього служать перші малюнки - наскальні зображення тварин. Цим примітивним художнім образам близько 40 тисяч років. а в порівнянні з нашим коротким життям – ціла вічність. Але є твори людей, які існують всього лише мить. І, незважаючи на такий термін, знаходяться фанатики з Божою іскрою в серці, щоб дивувати й радувати сучасників короткочасними шедеврами. Серед таких майстрів і житель села Іржавець Ігор Зінченко. Він ще до служби в Морфлоті отримав спеціальність повара-кондитера і радував моряків смачними стравами. На жаль, після армії вдома роботи не знайшлося, тому Ігор влаштувався охоронцем до столичної фірми. А коли приїздить у село, допомагає не тільки батькам по господарству, але й займається справою, як кажуть, для душі, створюючи неповторне власними руками. Цьогорічна зима із морозами та сніговіями підказала Ігорю тему – використати сніг, як засіб творчості. Між іншим, цей новий вид мистецтва, поширений не тільки в Європі, а й країнах Східної Азії – Китаї та Японії. Снігу вистачить на всіх!
Щоб зліпити зі снігу фігуру потрібно небагато – лопату, відро для води, кельму, пилку-ножівку та, можливо, ще деякі інструменти, в залежності від складності задуманої скульптури, а, головне, мати творчий підхід, втілюючи ідею в мистецьку цінність.
Спочатку Ігор зробив величезного пса, який, розчепіривши лапи і підібгавши під себе хвоста, висівся під двором. За словами умільця, це була його друга скульптура в житті після снігової баби. До третьої – якоря із дельфіном (згадка про службу), він приступив, використовуючи вже набутий досвід. І сніжна скульптура вдалася.
Звичайно, таке видовище біля подвір’я Зінченків радує сусідів та перехожих, які із захватом роздивляються снігові шедеври. Погодьтеся, що не кожного дня можна побачити подібну красу.
Автора, за його оригінальність та витонченість снігових образів, запрошують взяти участь у фестивалях снігових та льодяних скульптур, які проводяться в Україні. І на яких, до речі, завжди успішно демонструє свою майстерність наш земляк, самодіяльний художник і скульптор Юрій Борщ з Ічні.
Розповідаючи про Ігоря, не можна не згадати його меншого брата, дев’ятикласника Євгена. Цей підліток вже кілька років займається в іншій царині творчості – технічній. Із дерева він майструє макети автомобілів історичних моделей, мотоцикла, яхту, із паперу – лебедів. А любов до мистецтва Євгену Зінченку та багатьом підліткам зумів привити оригінальний місцевий майстер Володимир Рахній, який виготовляє макети машинної техніки із дерева.
Взагалі, Іржавець – село, в якому народилася низка відомих талантів. Можливо, й брати Ігор та Євген Зінченки в майбутньому прославлять рідний край творчими здобутками. А поки що можна милуватися справжніми скульптурами, але сніговими. Ясна річ, доки не пригріє сонечко!
Микола Смілик Фото автора
На знімках: Ігор Зінченко зі сніговими скульптурами
Переглядів: 571 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук