"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 22 » Захищав державу – і отримав рік умовно
14:17
Захищав державу – і отримав рік умовно
33-річний Роман Тарасенко із Заудайки був мобілізований 21 березня минулого року, призначений командиром танку. Невдовзі після прибуття у зону АТО, в середині червня, отримав поранення. А в травні цього року – вирок суду: рік умовно за «самовільне залишення військової частини без поважних причин». І не отримав статусу учасника бойових дій. У довідці про участь в АТО, яка є підставою для надання статусу учасника бойових дій, зазначено, що старший солдат Тарасенко безпосередньо брав участь в АТО з 16 червня до 2 вересня.
Заудайці, дізнавшись про таку неприємність, що спіткала їхнього односельця, забили тривогу. Про це редакцію від імені громади повідомив Валентин Борщ.
«Як же так?» – збентежені люди. Хлопець у перших рядах пішов захищати Вітчизну, коли не було ні армії, ні зброї, ні забезпечення. Односельці споряджали, через волонтерів відправляли передачі. Тоді, у першу хвилю мобілізації, фактично всі були добровольцями, бо йшли не знаючи, куди й на що йдуть, не ховалися, несли патріотичний дух. Чоловік отримав не тільки фізичні, а й глибокі психологічні травми. Подібні факти, кажуть, є і в інших селах.
– Комісія визнала мене непрацездатним, – згадує Роман. – Півроку їздив у Гончарівське відмічатися. Разом із хлопцями подавали в штаб документи, у них посвідчення вже на руках, а мені – «мутять» щось. «Дембельські» за три місяці не виплатили. Все тому, що відмовився повертатися в зону АТО. Та ні, вдруге не поїду, один раз уже своє відбув. Не тікав, не ховався, пішов воювати, а мене й на День захисника не привітали.
До «Спілки учасників бойових дій АТО в Ічнянському районі» за допомогою Роман не звертався, тому що ні на кого не сподівається і хоче лише одного: щоб його залишили у спокої.
– Не хочеться ні на мітинги ходити, ні минулого ворушити. Хай швидше забувається. Образливо, що держава, яку я захищав, мене й засудила. Дехто в Гончарівському спокійно їв морозиво і отримав посвідчення. Та хай заробляють свої звання! Напишете – може, хтось і посміється, той, хто там не був. Хіба я один такий? Думаю, це глухе діло. Краще займайтеся тими, кому ще важче, а я з руками-ногами, працюю водієм у СТОВ «Ічнянське», вожу зерно. Виховую сина-четвертокласника.
Як повідомив голова ГО «Спілка учасників бойових дій АТО в Ічнянському районі» Сергій Петраускас, у травні за допомогою для отримання статусу учасника бойових дій до їхньої організації зверталися близько сорока демобілізованих. Довелося писати клопотання командуванню військових частин, звертатися до РДА, народних депутатів. На звернення реагували всі – і діло завертілося швидше.
Люди у селі вважають, що Роман заслужив статус учасника бойових дій, каже Валентин Борщ. І сподіваються, що їм допоможуть розібратися у його справі і довести це.
Наталія Черненко
Переглядів: 471 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук