"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Квітень » 7 » Задимлена Гмирянка, або Хто мав вивезти сухе листя?
13:27
Задимлена Гмирянка, або Хто мав вивезти сухе листя?
31 березня до редакції зателефонували мешканці Гмирянки. Люди скаржилися на задимленість житлового масиву поблизу сільського парку внаслідок спалювання листя.
– У хаті повно диму від тліючого листя – дихати нічим. Хіба це нормально? – говорить стурбована Наталія Рожно, яка живе неподалік парку. – У мене хворе серце, чоловік інвалід І групи, у куми – малі діти. Учні і вчителі прибирали у парку – це добре. Але навіщо запалили згребене листя? Його можна було вивезли десь за межі села. Чому кожен рік ми страждаємо від чиїхось протиправних дій. Це громадська територія, спалення листя і сухої рослинності заборонено.
– Ми звернулися до пожежників, а ті кажуть, що виїжджають тільки на пожежу, – долучається до розмови її чоловік Олег. – А нам що робити? У газетах пишуть, по радіо говорять, що спалювання рослинних решток шкодить здоров’ю людини. Чому нікому немає до цього діла?
Гмирянець Андрій Монзуль живе біля сільської ради, тримає бджіл. Каже, набридло щороку дихати задимленим повітрям. Від цього страждають і самі мешканці, і живність, бджолосім’ї зокрема. А люди ніби навмисне випалюють суху траву, листя, очерет, різне сміття, бо ніхто за це не несе відповідальності.
До речі, розпорядженням голови РДА від 1 березня 2017 року заборонено випалювання рослинності або її залишків на сільгоспугіддях, в смугах відводу автошляхів, залізниці, щоб забезпечити дотримання протипожежних вимог на території лісового фонду в Ічнянському районі.
Чому ж гмирянці (і не тільки вони) нехтують цією забороною? За словами сільського голови Володимира Сорокуна, на виконкомі сільської ради він озвучив це розпорядження. А коли учні та працівники школи прибирали паркову територію, він був в Ічні на сесії районної ради. Повернувшись у село і побачивши розведені багаття, зробив зауваження директору школи Раїсі Небеській, щоб листя не палили. Та воно чаділо ще години дві-три. На запитання, чому згребене листя не вивезли транспортом, очільник громади сказав, що за технікою до сільгосппідприємств не звертався, бо на часі весняно-польові роботи. Кошти на благоустрій передбачені, але сільрада не може розраховуватися з приватниками готівкою.
– Хочеться, щоб у селі було чисто. І діти, і дорослі старалися, працювали, –говорить директор школи Раїса Небеська. – Хто підпалив згребене листя, не бачила, бо сама теж гребла. Звісно, палити листя не можна. Але ж і кіньми таку велику кількість листя не вивезти. Тому сільський голова мав би організувати для цього транспорт.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 436 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук