"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Травень » 5 » Зацвіла береза і черемха – час садити картоплю
13:25
Зацвіла береза і черемха – час садити картоплю

Раніше картоплю починали садити тоді, коли на березі з’являлися сережки і зацвітала черемха, – говорить житель Ступаківки Степан Маринич. – А ось останнім часом люди садять її навіть у березні. Мабуть, бояться, що не буде дощу і земля пересохне. Щоправда цього року тривалий холод дещо стримав роботи. І лише зараз на городах гаряча пора.
Прадідівських правил агротехніки дотримується і подружжя Мариничів із Ступаківки. Вони мають 20 соток присадибної ділянки, де вже висадили цибулю і посіяли кормові буряки. У невеликому парнику піднялася розсада помідорів, перцю, ранньої капусти. А тепер настав час картоплі. Тракториста наймали з Іржавця, взяв по 25 гривень за сотку. До роботи приступили гуртом. Степан Омелянович ралом нарізав рядки, Валентина Іванівна з внучками Анею та Кариною накидали бульбу. Земля тут – чорнозем, тож на ньому добре родять усі культури.
– Як руки прикладеш, тоді і вродить, – говорить Валентина Іванівна. – І дощику треба, бо земля сохне. А родить тоді, коли орють добре, сіють вчасно і доглядають старанно. Ті, хто виріс на землі, відчувають, яку радість і силу дає вона. Наша родина чимала: три сина, дві доньки і вісім онуків, і усі допомагають по господарству і на городі.
Валентина Іванівна родом із Луцька Волинської області, Степан Омелянович – із Рівненщини. Там і познайомилися. Після технікуму дівчина працювала у селі Березове зоотехніком на фермі, а хлопець – шофером. Отак і звела їх доля. Та страшна Чорнобильська катастрофа змусила подружжя покинути нажите місце і переїхати із забрудненої зони на Чернігівщину. Уже 27 років Мариничі живуть у Ступаківці, де їм виділили житло як переселенцям. До виходу на пенсію обоє працювали на фермі: вона – зоотехніком, він – слюсарем, водієм – возив молоко на маслозавод в Ічню.
Жінка хоч і на пенсії, але переймається громадським життям села. Вона входить до складу виконкому сільської ради, де розглядаються важливі питання соціально-економічного і культурного розвитку громади, наповнення місцевого бюджету тощо. А найперша задача виконкому – це поліпшити життя селян.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 498 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук