"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Лютий » 29 » За рахунок фонду – лікування тільки в стаціонарі
09:34
За рахунок фонду – лікування тільки в стаціонарі
Нині в районному благодійному фонді «Лікарняна каса», створеному 12 років тому, близько восьми тисяч людей. Та порівняно з 2004 роком, кількість членів дещо зменшилася.
– Благодійний фонд «Лікарняна каса» кращий в області. За цей час ми надали допомогу і пролікували 33 тисячі хворих на суму 8 мільйонів 400 тисяч гривень, – розповів голова правління фонду Олександр Яценко. – Разом із членськими внесками (щомісяця 15 гривень) та відсотками від депозитних вкладів (щорічно їх надходить від 50 до 60 тисяч) маємо 1 мільйон 195 тисяч гривень. За 12 років на депозитних вкладах ми заробили 350 тисяч гривень і вони лежать як депозит. Завдяки цьому ми витратили більше коштів, ніж зібрали внесків. Торік на лікування пішло 1 мільйон 88 тисяч гривень, пролікували 2393 хворих, у тому числі 281 дину – за внески батьків. На зубопротезування 204 осіб пішло 83,4 тисячі гривень.
Середня вартість ліків на одного хворого – 455 гривень. З 2014 року члени каси мають можливість пройти лікування у закладах України всіх форм власності. Минулого року за межами району цим скористалися 228 чоловік. Для отримання компенсації за медичні препарати або оперативне втручання необхідно мати виписку з медичного закладу, аптечні чеки або рахунки за лікування з датою, що відповідає періоду лікування. За заявою хворого на лікування відшкодуємо 450 гривень на банківську картку або 900, якщо була проведена операція.
– Які особливості лікування дітей?
– Якщо членом каси є один із батьків – діти лікуються на загальних умовах: і дошкільнята, і школярі, і студенти середніх та вищих навчальних закладів, які навчаються на стаціонарі. У випадку тяжкого захворювання можна використати кошти і матері, і батька, якщо вони обоє сплачують внески. У сім’ях, де є хвороблива малеча, рекомендуємо, щоб членами каси були і дорослі, і діти. Тоді на лікування можна використовувати подвійну суму – дитини та одного з батьків.
– А породіллі звертаються?
– Звертаються. Вони платять наперед 180 гривень, а під час пологів можуть отримати 700. Деякі жінки чомусь відразу після пологів виходять із членства, але ж їхнім малюкам теж може бути потрібна медична допомога.
– Якщо введуть страхову медицину, що буде з внесками, які залишаться на рахунку?
– Ці кошти не зникнуть. Ми направлятимемо їх на лікування членів нашої каси до повного використання грошей. Як це буде зроблено – вирішить правління. А поки що раджу не втрачати зв’язок з лікарняною касою, своєчасно сплачувати внески і поновлювати членство, призупинене з певних причин.
– У деяких містах гроші, що надходять до благодійного фонду, сплачують через термінал, далі вони йдуть на спецрахунок лікарні, де використовуються на лікування того чи іншого пацієнта. Щомісячно працівники фонду звітують на своєму веб-сайті. Чи впроваджуватимете таку систему в Ічні і чому на сайті вашого фонду відсутня будь-яка звітність?
– У нашій лікарняній касі немає мережі Інтернет. Згідно зі статутом, звітуємо у ЗМІ. Але з квітня плануємо підключитися до мережі Інтернет і розміщувати на сайті більш детальну інформацію про роботу благодійного фонду. З районною лікарнею ми фінансово не пов’язані, у нас свій розрахунковий рахунок.
– При амбулаторному лікуванні (бронхіти, переломи) члени лікарняної каси купують медпрепарати за власні кошти, а не за рахунок фонду. До того ж, крім дітей, не можуть стаціонарно пролікувати інших рідних. Чи плануєте якісь зміни щодо цього?
– Згідно зі статутом, за рахунок фонду хворі лікуються тільки стаціонарно. Якщо передбачити лікування амбулаторних хворих нашої каси, то сума щомісячних внесків має зрости не менше ніж до 30 грн. Будь-які подібні зміни можливі тільки при збільшенні внесків.
– В інших областях є приклади, коли члени лікарняної каси мають посвідчення, яке дає право на 5% знижку на всі ліки в мережі аптек та 10% – у стоматологічній поліклініці. Чому таких посвідчень немає у нас, а ЛК не закуповує медикаменти дешевші, ніж аптечні?
– Єдина обласна лікарняна каса, яка має мережу аптечних пунктів з оптовими цінами – це Житомирська. Всі районні фонди об’єднані в один обласний, який проводить оптову закупівлю ліків і постачає їх в аптечні пункти при всіх лікувальних закладах області. Тому у них є знижки для членів каси. У нас ніхто цим не хоче займатися. Бо це й оренда приміщення, й спеціальне медичне обладнання, й зарплата фармацевтів тощо. А посвідчення у нас теж були, але членам лікарняної каси вони нічим не допомагали, тому їх видавати перестали.
Розмову вела Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 495 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук