"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 14 » За півстоліття – півсотні книг
16:14
За півстоліття – півсотні книг
6 квітня в Ічнянській бібліотеці ім. СтепанаВасильченка відбувся захід, присвячений 75-річчю від дня народження поета Леоніда Горлача.
У далекому 1957 році серед переможців літературного конкурсу, оголошеного лосинівською районною газетою «Ударний труд», було прізвище п’ятикласника Монастирищенської школи з села Червоний колодязь Леоніда Коваленка ( літературний псевдонім Горлач). »
За спогадами вчительки російської мови та літератури Слави Чумак, яка з 1954 по 1965 р. працювала в Монастрищі, Коваленко був розумним, старанним учнем і дуже скромним.
Перша збірка віршів Леоніда Горлача «Сонце в зіницях» вийшла в 1965 році. Згодом були збірки віршів «Лебеді», «Дивосвіт», «Танок дощу» та інші.

Крім прекрасних поезій і вагомих прозових творів, Горлач пише ґрунтовні літературно-критичні статті та рецензії на книги побратимів по перу.
Відомий він і як дитячий письменник.
Леонід Горлач «завжди бути на передньому краї». І то вже й не так важливо, де був отой край, на далекому БАМі чи у зовсім близькому Чорнобилі. Він побував в обох цих «краях».
Довгий час Горлачу не давав спокою образ видатного земляка – Івана Мазепи. Витративши дев’ять років на скрупульозне дослідження історичних джерел, він відкрив читачеві Мазепу: вдумливого, мудрого політика і патріота, видавши у 2003 році історичний роман у віршах «Руїна».
Прошу єдине, Господом прошу:
Не зрадьте Україну нелюбов’ю,
Бо я за неї відмолився кров’ю,
А вам її нещасною лишу…
За свою півстолітню письменницьку діяльність Леонід Никифорович видав більше 50 книг. Він є лауреатом багатьох премій, нагороджений грамотами та медалями.
Своїми спогадами про ювіляра поділились члени районного літературного об’єднання «Криниця» Станіслав Маринчик та Володимир Голець. Інші «криничани» йому в дарунок прочитали свої вірші.
Присутні також ознайомились з книжковою виставкою, присвяченою Горлачу.
Надія Прочай,
краєзнавець районної бібліотеки
Переглядів: 427 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук