"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Жовтень » 19 » За підкуп відповідають і агітатор, і виборець
15:30
За підкуп відповідають і агітатор, і виборець
З огляду на те, як відбувається зараз виборча кампанія, можна констатувати, що вибори пройдуть з порушеннями правил політичної етики, оскільки деякі політичні сили при організації та проведенні виборів готові використовувати будь-які законні і незаконні методи заради досягнення своєї мети.
Серед «брудних» виборчих методів найбільш популяр¬ними є прямий та непрямий підкуп виборців, тобто надання вибор¬цям грошей або інших матеріальних цінностей з метою схилити їх до голосування за «правильного» кандидата. Арсенал методів та шляхів підкупу на¬стільки широкий, що вмістити їх у якусь чітку систему класифікації досить складно. Зокрема, у нашому районі відомі факти намагання підкупу виборців шляхом надання так званих соціальних карток для отримання грошових коштів на відшкодування комунальних послуг, які агітатори роздають населенню, при цьому посилено агітуючи за певну політичну партію.
Зовсім нескладно кваліфікувати такі дії, як злочин, за який настає кримінальна відповідальність. Стаття 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборця, учасника референдуму» за отримання неправомірної вигоди за вчинення чи не вчинення будь-яких дій, пов’язаних з реалізацією свого виборчого права, голосування за окремого кандидата на виборах або відмову від такого голосування, передання виборчого бюлетеня іншій особі передбачає покарання штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами, або обмеженням волі на строк до двох років. Разом із тим пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
Крім того, за здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
Перелічені дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
Як випливає з даної статті кримінального кодексу, не лише будь-яка особа, яка здійснює агітацію за того чи іншого кандидата чи партію з використан¬ням підкупу виборців (навіть якщо вона офіційно не уповноважена представляти кандидата чи партію), може понести кримінальну відповідаль¬ність за цей злочин, але й виборець, який прийняв пропозицію, обіцянку або одержав для себе чи третьої особи неправомірну вигоду за вчинення чи не вчинення незаконних дій, до яких закликав агітатор.
Необхідно бути пильними, не піддаватися спокусі взяти гроші чи товари від тих людей, які потім заберуть у вас сторицею так цинічно кинуту вам мізерну подачку. Сподіваємось, що попередні роки навчили нас не продаватись задешево, бо дуже дорогою ціною потім доведеться розплачуватись.
А ще пам’ятайте, що передаючи свій паспорт та паспортні дані, ідентифікаційний номер, ви можете стати жертвою шахраїв.
Олександр Яценко,
голова Ічнянської районної виборчої комісії

«Під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати (на даний час ця сума складає 41,34 грн.), які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав. Неоподатковуваний мінімум доходів громадян – 17,00 грн.»
Переглядів: 443 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук