"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Квітень » 28 » За останні п’ять років від горілки у районі померли сімнадцять «хроніків», а більше півтисячі п’яниць знаходяться на обліку у нарколога
14:11
За останні п’ять років від горілки у районі померли сімнадцять «хроніків», а більше півтисячі п’яниць знаходяться на обліку у нарколога

Пияцтво – величезна проблема суспільства. Поширене воно як на селі, так і у місті. Просто у селах усі на виду. Усі про всіх знають. От і написали у газету мешканці Бережівки, що місцеві жителі споюють односельців. І прізвища назвали…
Вирушаємо у Бережівку. Тутешні люди, дізнавшись про мету приїзду, розповідають, що у селі продають оковиту у будь-який час доби, за гроші і на список. А п’ють від того, що у селі немає роботи. Молодь дозвілля проводить у барі, а там що – випивка… Будь-яка допомога сусідам чи знайомим закінчується могоричем…
Молода жінка зізнається, що її сім’я розпалася, бо чоловік пив. Виносив з домівки не тільки гроші, а й домашні речі. З малими дітьми мусила піти до батьків. Жінка каже, що у селі п’ють і старі діди, і молодь. Часто спільне частування оковитою закінчується бійками.
У селі чутки швидко поширюються. Доки спілкувалася з місцевими, у коридорі сільради на мене вже чекав і сам «винуватець».
– Що торгую горілкою – це наклеп, – обурюється Олег Лаптиренко. – У мене тричі міліція «трусила» самогонку. Із прокуратури та Прилуцької податкової були. Людей підставних присилали. Це у нас люди такі: заздрять, коли хтось поруч краще за них живе. Я купив одну машину, другу, третю. Люди думають, що з горілки багатію.
За словами інспектора Ічнянського відділення поліції Ігоря Дряпка, люди пиячать скрізь. У Бережівці, за зверненням громадян, співробітники поліції проводили контрольні закупки самогону. Факти продажу не підтвердилися. Зате були випадки розпивання спиртних напоїв у громадських місцях. Торік на десятьох правопорушників накладено адмінштрафи. Цього року звернень від бережівців стосовно зловживання спиртним або торгівлі самогоном не надходило.
За вживання спиртних напоїв у громадських місцях, зазначив Ігор Дряпко, накладається штраф від 17 до 51 грн. та повторно від 51 до 119 грн.

– Що у селі є люди, які продають горілку, про це всі знають, – говорить секретар сільської ради Валентина Кулик. – Особисто я за руку нікого не ловила. Скарг від жителів до сільської ради не надходило. Але ця проблема є не лише у Бережівці.

В інших селах теж саме…
У селах самогон – це бартер. У Тростянці, наприклад, череду відпасти торік коштувало 100 гривень, але є клієнти, які згодні й за літр самогону. Також літр горілки можуть обміняти на п’ять літрів автомобільного мастила. Сотку трави викосять косаркою за 15 гривень та літр самогону.
У Верескунах за пляшку велосипед поладнають, сіно і дрова привезуть, складуть. Якщо робітник не хоче випивки – хазяїн віддячує грішми. Але є й такі, що роблять аби сто грамів налили. За пляшку навіть секс пропонують…
Та для декого це є бізнес. Пляшку хорошого самогону (без димедролу) продають за 25-30 гривень. Для постійних клієнтів наливають міцнішу горілку, навіть діє знижка, розповідають селяни. Чоловіки вживання алкоголю проблемою не вважають. А ось жінки думають інакше: у кого в сім’ї п’яниця, у того у сім’ї й велика проблема.
Скрізь є контингент людей, які ладні за пляшку виконати будь-яку роботу. І самогонників – «мільйон», як сказала жителька Парафіївки. Побороти це зло, можна лише суворішими законами: за продаж спиртного на точках штрафували не на 51 гривню (її вони відіб’ють за вечір), а тисяч на десять…

Через горілку втрачають більше, ніж совість – життя
Люди спиваються…Одні через безвихідь, інші з дурості. Причому жінки набагато швидше, ніж чоловіки. Деградують, втрачають інтерес до сім’ї та життя, перетворюючись на осіб без честі і совісті. Про таких кажуть допилися…
За статистикою Ічнянської ЦРЛ, за останні п’ять років у районі від хронічного алкоголізму померли сімнадцять людей. На обліку у лікаря нарколога – 587 людей із порушенням психіки та поведінки внаслідок вживання спиртних напоїв.


Чи у вашому селі дуже горілку п’ють?...

Анатолій Кондратенко, с. Бережівка:
– А де не п’ють? Горілку кругом п’ють, і в місті не менше. Роботи у селі немає. Хлопці ходять по заробітках, бабам допомагають. Можуть і ковтнуть, і гроші взяти за роботу. Худобу відпас – гроші, обід і чарка обов’язково. Так у нас заведено.
Катерина Федюк, с. Верескуни:
– Спитайте у магазині, там знають хто п’є. Я не бачила, щоб у селі п’яні валялися. Зараз ті, хто наймаються на роботу беруть гроші. Може, хто й жене самогон, не знаю.
Наталія Луценко, с. Сезьки:
– Наші люди масово не зловживають спиртним. Звісно, є точки, де продають самогон. Дехто жене для власних потреб, щоб із магазину дорогу горілку не купувати. У селі роботи багато. Так заведено, що без пляшки не обійтися. На жаль, багато хороших людей від пияцтва пропадають. Щоб уникнути цього, їх треба лікувати.
Микола Загребельний, с. Іржавець:
– У нас горілку п’ють, як і скрізь. Є й п’яниці, але їх небагато. Я алкоголь не вживаю і другим не раджу. У селі є люди, які продають розведений спирт, а чи самогоном торгують не знаю.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора

«Алкоголізм мертвою хваткою тримає людство... і збирає з нього жахливу данину пожираючи молодість, підриваючи сили, подавляючи енергію, гублячи кращий цвіт роду людського». (Джек Лондон)
Переглядів: 501 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук