"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 8 » За несплату аліментів позбавлятимуть водійських прав та права виїзду за кордон
15:16
За несплату аліментів позбавлятимуть водійських прав та права виїзду за кордон
6 лютого набув чинності закон щодо посилення відповідальності за злісну несплату аліментів. Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який не сплачує аліменти більше ніж шість місяців.
Відтепер недобросовісні батьки, які не сплачували аліменти протягом шести місяців, до ліквідації заборгованості не зможуть виїхати за кордон. Часто через помсту чоловіки, у тому числі й колишні, зловживаючи своїм правом, не дають дружинам дозволу на вивезення дітей за межі України. Нині їхньої згоди на це не треба. Також горе-батьків тимчасово позбавлятимуть прав на керування транспортним засобом, користуватися різного роду зброєю та обмежать у праві полювання. Тим, хто не працює і відповідно не платить аліменти, законодавство створило нове адміністративне стягнення: суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин. Їх призначатиме суд, а які саме роботи – визначатиме орган місцевого самоврядування. Ці роботи оплачуватимуться, але плата повністю йтиме на погашення заборгованості з аліментів.
За словами начальника районного відділу державної виконавчої служби Олега Мірошниченка, нині на обліку Ічнянського районного відділу державної виконавчої служби перебуває майже 515 проваджень про примусове стягнення аліментів. Серед аліментників є 15 жінок (усі позбавлені батьківських прав), решта – чоловіки. 102 провадження стосуються несплати за понад півроку.
– Батькам, які платять аліменти на дитину, раджу звітувати у виконавчу службу про те, скільки заплатили грошей і коли, – зазначає Олег Мірошниченко. – Колишні дружина чи чоловік можуть про це змовчати, а державний виконавець нараховуватиме борг. До речі, заборона на право виїзду за межі України здійснюватиметься державними виконавцями не тільки стосовно боржників зі сплати аліментів, а й щодо всіх, хто має будь-які борги за рішенням суду чи рішенням іншого органу, чи посадової особи до їх повної сплати.
Сімейним кодексом встановлений такий розмір аліментів: на одну дитину – 25% від усіх видів доходів, на дві – 33%, на три і більше – 50%. Але сума повинна бути не менша 50% прожиткового мінімуму: на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становитиме 746 грн./місяць, на дитину від 6 років – 930 грн./місяць.
Світлана Цюпка

Міністерство юстиції України запустило Єдиний реєстр боржників аліментів, куди внесені особи, які мають борги зі сплати аліментів більше трьох місяців. У реєстрі вже понад 75 тис. електронних записів щодо таких боржників.
Єдиний реєстр боржників є на офіційному сайті Міністерства юстиції, де за прізвищем та датою народження можна знайти людину, котра має борг зі сплати аліментів.
Переглядів: 467 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук