"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Листопад » 14 » З нагоди професійного свята
16:34
З нагоди професійного свята
Шановні аграрії!
Напередодні професійного свята вітаю працівників ТОВ АПК «Магнат» та СВК ім. Прядка, усіх аграріїв області з Днем працівників сільського господарства!
Нехай рясно колосяться ниви, дбайливо засіяні вашими руками, нехай засіки переповнюються усіляким добром, в родинах панує злагода та любов, а на святковому столі завжди буде хліб і до хліба!
З повагою, Микола Полуда

Де є справжній господар – там є результат!
2013 рік став багатим на сенсації в аграрному секторі. Припинили існування два підприємства, яких донедавна більшість ЗМІ області позиціонували як флагманів у агропромисловому комплексі – це ПП "Агропрогрес" та СТОВ "Дружба-Нова". Якщо бути більш точними, то вони продалися аграрним гігантам – "Індустріально-молочній компанії" (ІМК) та корпорації "Кернел". Такого фіналу і варто було очікувати для агропідприємств, безпосередні власники яких роботу на землі перетворили на бізнес, розмінною монетою в якому стала земля. Чого не можна сказати про ще одне потужне агропідприємство Чернігівщини – ТОВ АПК "Магнат", яке успішно продовжує господарювати на 10 тис. га в Ніжинському та Ічнянському районах, як і 11 років тому.
Керівник підприємства, Микола Полуда, народився і виріс на ніжинській землі, тому й береже свою малу батьківщину і господарює на ній дбайливо та грамотно. А віднедавна він очолив ще одне місцеве господарство СВК ім. Прядка. Різні були думки щодо можливих змін на підприємстві у зв'язку з приходом нового керівника. І зміни дійсно відбулися, але лише позитивні.
Збережено кадровий склад. Мало того, повернулись місцеві спеціалісти, які через нестабільну ситуацію на підприємстві змушені були шукати роботу де інде. Підприємство розпочало ремонт техніки, яку попередні інвестори активно використовували не лише на полях СВК ім. Прядка, а й інших господарств, а потім кинули напризволяще. Провели благоустрій на тракторній бригаді, фермі, причепурили їдальню. Ніхто вже й не сподівався, що колись будуть відремонтовані дороги на території Перемозької сільської ради, які не ремонтувались вже більше 30-ти років. Довелося докласти чимало зусиль сільському голові Дмитру Остапцю та керівнику підприємства Миколі Полуді, щоб нарешті зрушити цю справу з місця. На сьогоднішній день по дорогах Перемозької сільської ради проведені всі ремонтні роботи, які були заплановані на цей рік.
Дуже складним видався 2013 рік для аграріїв. Затяжна зима, різке танення снігу, надлишок вологи в грунті ушкодили озимі та заважали своєчасному посіву ярих культур. Потім жарке, посушливе літо, яке завершилося рясними дощами якраз у розпал жнив. Не потішила й осінь. Та незважаючи на всі природні негаразди, підприємству є чим похвалитись. Зібрали 11,5 тис. тон пшениці з площі більше 2 тис. га., при середній урожайності близько 50 центнерів з гектара. Порадували нові культури – гречка та соя, яких зібрали 235 та 1730 тонн. Непоганий у цьому році видався і озимий ріпак. У складних дощових умовах осені господарству вдалося посіяти 3 тис. га. озимої пшениці. Зараз триває збір кукурудзи, урожайність якої складає більше 100 центнерів з гектара.
Досягти високих результатів вдалось завдяки новітнім підходам до обробітку грунту, використанню сучасної техніки. До вже існуючого потужного технічного парку цього року додали кукурудзяну 16-ти рядну сівалку "Kindze-3600", трактор NEW HOLLAND, чекає на випробовування новенька широкозахватна борона завширшки 22 метри.
Активно розвивається вівчарство. Продовжують прославляти «Магнат», район, область орловські рисаки, вирощені на племпідприємстві у Талалаївці. Безліч перемог та нагород отримали магнатівські коні на Київському іподромі цього року. Зокрема 3 листопада на Всеукраїнських рисистих перегонах у м. Одесі, де представляли кращі з кращих рисаків. На цих змаганнях були й два орловці з «Магната», і обидва стали переможцями. 7-ми річний орловський жеребець "Журналіст" – рекордист Київського іподрому, став чемпіоном породи в Україні 2013 року. А жеребець "Карат" переміг у забігу на 1600 м., підтвердивши свій статус найшвидшого орловського рисака України трирічного віку в 2013 році.
Дбають у господарстві і про людей праці. Приїжджі забезпечені тимчасовим житлом, діє їдальня з безкоштовним триразовим харчуванням. Робітники підприємства безкоштовно отримали мед, гречку власного виробництва.
Землі, на яких працює "Магнат" у Талалаївці, Безуглівці, Великій Дорозі, Дорогинці, Бакаївці переважно у власності їх мешканців. Близько трьох тисяч власників земельних паїв отримують розрахунок від підприємства за оренду земельних паїв в залежності від їх потреб: зерном або грошима.
На жаль, у державі уже не перший рік складається така ситуація, що сільгосппідприємства змушені ще й підтримувати соціальну сферу у тих населених пунктах, де працюють. Хоча школи, садочки, лікарні, заклади культури – це державні установи, фінансування та утримання яких повинна здійснювати держава.
Не залишаються поза увагою керівництва підприємства молоді таланти, підтримка спорту, розвиток народних традицій. Так у жовтні цього року завдяки фінансовій допомозі Миколи Миколайовича стала можливою поїздка молодих талановитих колективів "Калинонька з перцем" та "Байда", які діють при Талалаївському районному будинку культури, на четвертий Всеукраїнський фестиваль "Покрова на Хортиці".
Достойно були представлені підприємства і на щорічних осінніх ярмарках в Ічні та Ніжині з власною продукцією: запашним медом та смачними крупами цьогорічного врожаю.
Результати роботи ТОВ АПК «Мангат» яскраво свідчать – підприємства крокують в ногу разом з розвитком аграрного ринку України, є надійною підтримкою для економіки районів та області в цілому.
Оксана Мелашенко
Переглядів: 574 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук