"А той третій празник…" Після одинадцятиденних святок, коли без обмежень веселилися і вживали скоромну їжу, 18 січня всі віруючі люди дотримуються суворого посту – нічого не їдять. За третім Святим вечором, який ще має назву Голодна кутя, іде «той третій празник» – Святе Богоявлення, Хрещення Господа, яке в народі ще називали Водохреще або Йордан. Аж коли зійде вечірня зоря, тоді можна сідати вечеряти. Але й тоді на стіл подаються тільки пісні страви: смажена риба, гречані млинці, вареники з капустою, узвар і кутя. Після святкової вечері треба «прогнати» кутю. На вулиці б'ючи палицею в причільний кут, примовляють: Утікай, кутя, з покуття, Узвар, іди на базар, Паляниці, залишайтесь на полиці, «Дідух» – на теплий дух, Щоб кинути кожух. Цього вечора не засиджуються допізна, бо завтра дуже рано вставати – святити Йорданську воду. 19 січня до сходу сонця воду освячують на річках та озерах. Там, де дотримуються давніх традицій, і сьогодні напередодні чоловіки вирубують у кризі великий хрест, витягують його наверх. Після відправи в церкві люди зі священиком ідуть до ріки, де біля утвореної ополонки відбувається благословення води. Йорданська вода – цілюща Йорданська вода вважається великою святістю. Їй приписують чудодійну силу. Водицю (так називають воду, освячену на Водохреще) зберігають цілий рік. Освячена вода – це благодать Божа. Вона очищає від духовних скверн і тілесних недуг. Під час водохрещення люди занурюються в купіль зі святою водою. Водицею окропляють під час молебнів, хресних ходів. Віруючі користуються святою водою і поза храмом. Посудину зі святою водою варто тримати в окремій шафці або поруч з іконами й іншими освяченими предметами. Водохресну воду особливо корисно вживати під час хвороби: по столовій ложці щогодини. Для профілактики потрібно приймати по ложці води вранці натщесерце, краще з проскуркою. Освячену воду не можна виливати в раковину або каналізацію – тільки в річку або інше природне джерело. Підготувала Світлана Цюпка
|