"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 7 » Вшанували пам’ять талановитого лікаря
13:52
Вшанували пам’ять талановитого лікаря

5 жовтня в приміщенні Ічнянського районного краєзнавчого музею відбувся вечір пам’яті, приурочений 125 – й річниці від дня народження Заслуженого лікаря України, учасника ІІ Світової війни Федора Сидорука.
Його називають лікарем від Бога, лікарем – легендою. До сьогодні його ім’я пам’ятають вдячні пацієнти, колеги та друзі.
Свою лікарську діяльність Федір Фавстович розпочав на Сумщині, а в 1934 році переїхав до Ічні. Наше містечко він так полюбив, що після закінчення ІІ Світової війни повернувся працювати на свою другу Батьківщину і прославив її своєю наполегливою працею на благо ічнянців.
Федір Сидорук був учасником визволення земель Західної України. А в 1940 р. брав участь у фінляндській кампанії. Не встиг лікар зняти з плечей військову шинель, як довелося знову одягати її і цього разу уже надовго. 22 червня 1941 р. перші ворожі бомби впали на наші міста і села, а вже 29 червня Сидорук був відкликаний у військову частину. На фронті провідний хірург робив безліч операцій, полегшуючи стан бійців, повертаючи їх до життя. Завжди був поруч з пораненими, зберігав їхній спокій.
Довгоочікуваний День Перемоги настав. Евакогоспіталь, начальником якого був Федір Сидорук, розмістився на околиці Берліна. Радісно зустріли звістку про перемогу бійці і командири. Раділи і медики, та для них війна ще не закінчилася. Медики стояли за операційними столами, рятуючи життя поранених. Ось чому Федір Фавстович повернувся з військової служби аж у лютому 1946 року. На грудях військового хірурга, майора медичної служби сяяли нагороди: орден Вітчизняної війни 2-го ступеня і орден Червоної Зірки.
Після повернення в Ічню Федору Сидоруку запропонували посаду головного лікаря району. Цю посаду він обіймав з 1946 по 1972 р. Люди згадували, як одна за другою ліквідовувались старі будівлі, а на їх місці виростали нові корпуси поліклініки і лікарні. До військових нагород додались відзнаки за мирну працю – два ордени «Знак Пошани». 1954 р. йому було присвоєне почесне звання Заслуженого лікаря України.
На 89 році обірвалося життя прекрасної людини. Вдячні ічнянці увічнили свого лікаря, назвавши вулицю його ім’ям та встановили меморіальну дошку на приміщенні поліклініки в Ічні.
Своїми спогадами про ювіляра поділилися головний лікар комунального лікувально–профілактичного закладу “Ічнянська центральна районна лікарня” Дмитро Івасюк, письменник та кінорежисер Станіслав Маринчик, голова районної ради Григорій Герасименко.
Цього дня ведучі заходу згадали й інших Заслужених лікарів - Сергія Хандуся та Сергія Ждановича, талановитих лікарів та вчених в медичній галузі - уродженців Ічнянщини. Хвилиною мовчання присутні вшанували померлих лікарів Анатолія Палієнка, Юрія Загребельного, Миколу Нікітченка, Феодосія Федченка, Олександра Шевєлєва, Марфу Шутенко, Івана Науменка, Станіслава Педору, Бориса Ємарова та інших.
Історію лікарні на Ічнянщині відобразили в презентаційному фільмі, а на завершення заходу присутні медичні працівники отримали музичне привітання.

Даценко Марина,
директор Ічнянського районного краєзнавчого музею
Переглядів: 496 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук