"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Березень » 20 » Врятує рання діагностика та лікування
15:44
Врятує рання діагностика та лікування
Туберкульоз є однією з десяти провідних причин смерті у світі. У 2015 році на туберкульоз захворіли 10,4 мільйона чоловік, і 1,8 мільйона чоловік (в тому числі 0,4 мільйона чоловік з ВІЛ) померли від цієї хвороби.
Ситуація із захворюваністю на туберкульоз в Україні є досить тяжкою. Щорічно в нашій державі реєструється близько 30 тис. нових випадків захворювання, при цьому ще близько 25% епізодів залишаються невиявленими. Кожен 6-й пацієнт з туберкульозом в Україні помирає, хоча сьогодні це захворювання є виліковним.
В Ічнянському районі на туберкульоз у 2016 році захворіло 30 осіб. На туберкульоз найбільше хворіють сільські жителі і серед них заразною формою 15 осіб.
Щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно вести здоровий спосіб життя, уникати стресів.
Для профілактики туберкульозу у дітей та підлітків призначена вакцинація БЦЖ. Вона стимулює вироблення не тільки специфічного протитуберкульозного імунітету, але і підсилює природну стійкість дитячого організму до інших інфекцій. Відмова від проведення щеплення від туберкульозу своїй дитині означає, що Ви лишаєте його права стати захищеним від цієї інфекції!
Для запобігання туберкульозу у дітей та підлітків необхідно: відповідально ставитися батькам до свого здоров'я, цікавитися заздалегідь про здоров'я тих людей, які будуть жити тимчасово у вашій родині; щорічно проходити флюорографічне обстеження, особливо якщо в сім’ї є дитина; обов’язково звернутися до лікаря, якщо дитина мала контакт з хворою на туберкульоз людиною; щорічне проходження туберкулінодіагностики ( проби Манту) та обов’язкове обстеження у лікаря-фтизіатра при встановленні інфікування дитини по пробі Манту; формування здорового способу життя у Вашої дитини особистим прикладом.
Основні симптоми захворювання: тривалий кашель (може бути з виділенням мокротиння або крові); швидка стомлюваність, поява слабкості; зниження або відсутність апетиту; підвищене потовиділення, особливо вночі; температура тіла 37,0-37,5 °С. Якщо один з вищезазначених симптомів зберігається у Вас більше 3-х тижнів, обов’язково зверніться до лікаря-терапевта та пройдіть флюорографічне обстеження. Якщо у Вас або Вашої дитини виявили туберкульоз, не варто впадати у відчай. Пам’ятайте: туберкульоз виліковний!
Ніна Куценко,
лікар-фтизіатр
Переглядів: 409 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук