"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Грудень » 10 » Вплив органів самоорганізації населення на місцеві справи – низький
15:51
Вплив органів самоорганізації населення на місцеві справи – низький
Основи місцевого самоврядування покликані забезпечити самостійність діяльності населення щодо управління місцевими справами; забезпечити незалежність і невтручання з боку органів державної влади; створити умови для ефективного вирішення питань, що виникають на місцевому рівні.
Законом визначений перелік форм безпосередньої участі громадян в управлінні територією, а саме через: органи самоорганізації населення; громадські слухання; загальні збори громадян за місцем проживання; місцеві ініціативи; місцеві референдуми та ін.
На жаль, на цей час існує низка недоліків у нормативно-правових актах, що безпосередньо регулюють певні аспекти участі громадян в управлінні місцевими справами, зокрема в питаннях, що пов'язані з регулюванням порядку існування органів самоорганізації населення.
Як зазначено в Законі Укрвїни "Про органи самоорганізації населення", орган самоорганізації населення є однією з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах вирішенні окремих питань місцевого значення.
Конституція України визначає, що сільські, селищні, міські ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна (ст.40). Але надання цих повноважень є скоріш правом, а не обов’язком органів місцевого самоврядування. І як наслідок, рівень впливу органів самоорганізації населення на вирішення місцевих проблем – доволі низький.
Важливим також є і те, що усі органи самоорганізації населення створюються за дозволом сільських, селищних та міських рад за ініціативою жителів, а ради самостійно вирішують, які саме повноваження надавати тому чи іншому органу самоорганізації. Очевидно, що саме тут з'являється певний конфлікт інтересів і породжується проблема в делегуванні повноважень відповідними місцевими радами.
Важливо, що основним завданням органів самоорганізації населення є створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення. Проте фінансуються вони за рахунок місцевого самоврядування що, на жаль, не найкращим чином впливає на їх діяльний потенціал, тому треба залучити також інші джерела фінансування.
Крім того, через те, що більшість населення України не знає що таке "органи самоорганізації населення", як вони здійснюють свою діяльність і які питання з їх допомогою можна вирішити, ми отримуємо суспільство, яке не може ефективно брати участь в управлінні державою на місцевому рівні.
Тож необхідною умовою ефективного функціонування місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади є створення гарантій їх реальної незалежності та самостійності. Потрібно законодавчо закріпити положення, які б гарантували реальний вплив органів самоорганізації на прийняття рішень органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

Григорій Гармаш, завідувач юридичного сектора апарату РДА
Переглядів: 408 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук