"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Травень » 16 » Водію на замітку
15:40
Водію на замітку
Кінець правам, початок світлу
З 15 квітня в Україні почали діяти нові Правила дорожнього руху, які передбачають низку нововведень. У першу чергу це торкнулося застосування технічних засобів регулювання дорожнього руху, впровадження європейських зразків дорожніх знаків і дорожньої розмітки.
За новими правилами дорожні знаки мають перевагу над дорожньою розміткою. До білої і жовтої дорожньої розмітки додається ще й синя (місця паркування на проїжджій частині), помаранчева (тимчасова розмітка) і червоно-біла смугаста (на небезпечних пішохідних переходах).
У новій редакції Правил вводяться нові терміни: «острівець безпеки», «газон», «денні ходові вогні», «маневрування», «контролер», «удосконалене покриття». Крім того, Правила доповнюються новими дорожніми знаками, частина яких буде чітко означати початок і кінець пунктів зупинки маршрутних транспортних засобів, «Культову споруду», «Промислову зону», «Фотовідеофіксацію порушень» і т.д.
У Правилах з'явився новий дорожній знак «Початок щільної забудови». Застосовується винятково в межах населених пунктів, початок яких позначені знаком з назвою населеного пункту на синьому фоні. Більшість водіїв звикла до того, що після такого знака швидкість руху не знижується. Проте від місця установки цього знаку водії зобов’язані рухатися зі швидкістю – 60 км/год. За перевищення гранично допустимої швидкості руху більш ніж на 20 км/год. законодавством передбачений штраф в розмірі від 255 до 340 грн. Якщо перевищення складе 50 км/год. і більше, штраф зросте до 680 грн.
Наступна зміна стосується зниження ризику виникнення дорожньо-транспортних пригод. При русі в світлий час доби за межами населених пунктів у період з 1 жовтня по 1 травня транспортні засоби повинні рухатися з включеними денними ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Габаритні вогні не є їм альтернативою.
Денні ходові вогні – зовнішні освітлювальні прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, встановлені спереду транспортного засобу і призначені для покращення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби.
Нові ПДР змінили й визначення поняття «темний час доби». Тепер це «частина доби від заходу до сходу сонця». Це означає, що незалежно від пори року, місця руху транспортного засобу, в межах населеного пункту або поза ним, водій зобов'язаний включати ближнє світло фар відразу ж після заходу сонця. Це пряма вимога Правил.
За порушення правил користування зовнішніми світловими приладами законодавством передбачено штраф від 425 до 510 грн. З виникненням аварійної ситуації, штраф зросте до 850 грн., або водія позбавлять права керування на 6-12 місяців.
Передбачено і посилення вимог до проїзду повз транспортні засоби з розпізнавальним знаком «Діти», які здійснюють посадку і висадку дітей. Якщо на такому транспортному засобі включена аварійна світлова сигналізація, водії, які рухаються по суміжній смузі, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб уникнути наїзду на дітей, які виходять із автобуса. Швидкість, до якої потрібно уповільнювати рух, не уточнюється. Правила також зобов'язують водіїв, які перевозять дітей, включати «аварійки» або проблискові маячки при посадці чи висадці пасажирів.
Новою редакцією Правил заборонена стоянка на газонах. Зупинка не заборонена! Газон – ділянка з дерновим покривом, де трава посіяна. Раніше стоянка на газоні не заборонялася, однак покарати водія штрафом у 510 грн. за знищення зеленої трави могли лише співробітники державної інспекції з охорони довкілля. Тепер це може зробити й працівник ДАІ.
У нових ПДР пріоритет за дорожніми знаками над розміткою. Це має зменшити невизначеність в ситуаціях, коли розмітка і знаки суперечать один одному. Якщо, наприклад, розмітка забороняє перетинати суцільну лінію, а знак дозволяє поворот ліворуч, водій може повернути ліворуч.
Тепер, водій, який виконує поворот ліворуч, повинен дати дорогу попутним транспортним засобам, що рухаються попереду нього і виконують розворот. Тобто, якщо ви повертаєте наліво, а у машини перед вами включений лівий поворот, спочатку переконайтеся, що вона не розвертається, і тільки тоді повертайте. Якщо ж автомобіль перед вами розвертається, дозвольте йому закінчити маневр.
Нові Правила не зобов'язують водіїв використовувати дитячі автокрісла, оскільки багато автомобілів не пристосовані для них.
Стосуються зміни і самих дорожніх знаків. Відтепер дорожні знаки повинні бути розташовані не вище, ніж за 6 метрів над дорогою і так, щоб їх можна було побачити не менш ніж за 100 метрів. Знаки встановлюються з того боку дороги, яка відповідає напрямку руху, а в окремих випадках – із двох сторін.
З метою інформування водіїв про характерні на певній ділянці дороги ДТП до знака «Інша небезпека» введено таблички на яких символічно зображено характерний вид ДТП: зіткнення авто, перевернутий автомобіль, зіткнення із пішоходом, зіткнення із велосипедистом.
Водіям також слід мати на увазі, що згідно з Постановою Кабміну №185 від 13 березня цього року документи на право керування транспортними засобами категорій А, А1, В1 видані після прийняття постанови будуть дійсні протягом 20 років від дати їх видачі. Інші категорії водійських посвідчень С1, С, D1, D, Т будуть дійсними протягом 10 років із моменту отримання. Документи, видані до набрання чинності постанови, діють протягом терміну на який води були видані. Зокрема, права видані в період із 1993 по 2011 рік (на ламінованій основі і в яких не зазначено терміну дії) діятимуть безстроково. Пластикові права видані від 2011 року і до набрання чинності Постановою будуть чинні 50 років. Паперові посвідчення видані ще за Радянського Союзу необхідно обміняти до 1 січня 2014 року. Після вказаної дати вони вважатимуться недійсними.
Підготував Андрій Грудницький
Переглядів: 464 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук