"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Визначні дати
11:23
Визначні дати
Святкувала ювілейна Ічнянщина
Минулої неділі Ічнянщина відзначила кілька поважних ювілеїв: 70-у річницю визволення від фашистських загарбників, 90-у річницю створення нашого району та День міста. Організатори доклали максимум зусиль, щоб жителі та гості району відпочили від буденних турбот. Виставки, ярмарок, концерт, богатирські ігри, розваги для дітей – розгулятися було де. Ще й на радість усіх, день видався погожий.

Воїнам-визволителям – шана й пам’ять
Ранок 15 вересня розпочався з покладання квітів керівництвом та громадськістю району до підніжжя Меморіалу Слави, пам’ятників Тарасу Шевченку, воїнам-афганцям, жертвам Чорнобильської катастрофи, пам’ятника воїнам-визволителям.
Урочистою ходою попрямували трудові та колективи навчальних закладів міста до площі Шевченка, де відбувся святковий мітинг.
Вітання та найкращі побажання з нагоди свята всій ічнянській громаді висловили голова райдержадміністрації Сергій Рубашка, голова районної ради Євген Баранович, міський голова Григорій Герасименко, народний депутат України Олег Ляшко, помічник народного депутата України Івана Куровського Іван Личов, депутати обласної ради Віктор Кияновський та Валентин Запорощук, керівник Ічнянського відділення товариства «Чернігівське земляцтво» Микола Вощевський та інші гості свята.

Ярмарку «Золота осінь» – десять років
Епіцентром ювілейних святкувань став ярмарок «Золота осінь», який цього року – теж ювіляр. У ньому взяла участь рекордна кількість учасників: сільськогосподарську продукцію, продовольчі та промислові товари, вироби декоративно-ужиткового мистецтва представили близько ста учасників – майже удвічі більше, ніж минулого року.
Поряд із Чернігівською кондитерською фабрикою «Стріла», виробником куликівських ковбас СТОВ «Колос», з якими організатори ярмарку співпрацюють кілька років, нам запропонували посмакувати рівненськими бубликами. Уперше чернігівські, київські та сумські підприємці продавали верхній одяг, трикотажні вироби, взуття. Кажуть, було й дешевше, ніж на базарі.
Місцеві виробники традиційно представляли гастрономічний сектор: маслозавод і молочно-консервний комбінат, сільгосппідприємства групи «Росток-холдинг», ПАТ «Блок Агросвіт», СТОВ «Інтер», ПСП «Фортуна», ПрАТ «Нива-плюс», ТОВ АПК «Магнат».
Уквітчані соняшниками курені та намети у міському парку вабили до себе не лише ароматами шашликів, смажених поросят, пампушок та інших наїдків, а й оригінальним оформленням, яке відображало місцеві традиції і звичаї. Всюди парували вареники, диміли мангали, лунали пісні.
До речі, цього року пропозицію посмакувати шашликами підприємці подвоїли: їх смажили як місцеві учасники ярмарку, так і ніжинські, прилуцькі та чернігівські заклади громадського харчування.
На виставці-продажу меду найсолодший продукт поряд із місцевими бджолярами представили сумчани та ніжинці.
На ярмарку можна було придбати й різноманітні сорти картоплі, саджанці, насіння квітів.
Юні ічнянці підготували виставку квітів, плодів і виробів «умілих ручок». Художні фото, полотна та предмети декоративно-прикладного мистецтва, виготовлені народними умільцями Ічнянщини та інших регіонів, стали справжньою окрасою свята. Сувеніри на будь-який смак можна було придбати у майстрів із Чернігова, Харкова, Вінниці, Ніжина, Мени, Семенівки.

Майстер-класи гончарства та лялькарства
Біля школи мистецтв представники Чернігівського центру народних ремесел проводили майстер-класи для охочих навчитися гончарному ремеслу або власноруч виготовити ляльку.
В умілих руках керівника студії гончарства Дмитра Піщура кавалок глини перетворився на маленьке горнятко, яке він ниткою «відрізав» від станка і дав потримати юній ічнянці. Дівчина спробувала й собі. Дмитро пояснював, що спочатку глину треба відцентрувати, постійно змочуючи водою:
– Тут така справа: не підмажеш – не поїдеш. А вже готовий виріб необхідно висушити на сонці і випалити в печі.
Виявляється, це не така легка справа, як здається на перший погляд. І манікюр тільки заважав учениці.
Неподалік Тетяна Стадниченко продавала ляльки-мотанки.
– Хрест на лиці у ляльки означає чоловіче й жіноче начало. Це сильний оберіг, як і безликі ляльки. А з лицем – то просто іграшки. Вони бувають різні за призначенням: «нерозлучники» – з’єднані між собою, на благополуччя і достаток – з монеткою всередині, «забавлянки» для найменших із брязкальцями, – складаючи клаптик до клаптика, пані Тетяна робила заготовку для майбутньої ляльки. Ціни на її вироби були прийнятні –10-20 гривень.

Що за ярмарок без вареників?
– Я тут головна Кайдашиха, – жартома представилася депутат районної ради Тетяна Костюк з Івангорода, яка виконувала роль господині. Замісила тісто, і разом з помічницями наліпили безліч вареників із картоплею, капустою, сиром. Тут же їх варили і продавали по гривні за штуку, пропонуючи до них присмаки від місцевих виробників: сметану – ічнянського маслозаводу, згущене молоко – молочноконсервного комбінату, мед – ічнянських пасічників. Та все з піснями та приповідками: «Варенички-мученики, велику муку терпіли, в окропі кипіли, сиром боки набиті, сметаною залиті…»

Микола Вощевський – Почесний громадянин Ічні
Голова Ічнянського відділення товариства «Чернігівське земляцтво» в Києві Микола Вощевський підтримує рідне йому місто та його уродженців, а також краєзнавців у збереженні культурної та духовної спадщини Ічні для нащадків, надає фінансову допомогу для видання книжок місцевих авторів.
Цього року на святкуванні Дня міста Миколі Вощевському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ічні».
– Я вдячний міській громаді за це високе звання, яке зобов’язує мене ще більше трудитися на благо рідного краю. Більше 80 талановитих людей з Ічнянщини презентували свою творчість у столиці, зокрема у Спілці письменників. Члени земляцтва брали участь у заходах «Качанівські музи», «Свято врожаю». Ми й надалі підтримуватимемо проведення культурно-мистецьких заходів на малій батьківщині, залучаючи й молодь, – сказав Микола Миколайович.

І співали, й пританцьовували
Привітати ювілейну Ічнянщину приїхали творчі художні колективи Черкаської області: ансамбль «Росава», тріо «Вербена», камерний ансамбль (солістка заслужена артистка України Олена Мальцева), письменник-гуморист Володимир Ткаченко. Для художнього керівника обласної філармонії, народної артистки України Лідії Зайнчківської та інших артистів запрошення Ічнянської райдержадміністрації і зустріч із такими вдячними глядачами, за її словами, – велика честь. Серед ічнянців знаходилися «активісти», які пританцьовували, коли зі сцени в міському парку лунали навіть класичні твори. Крім черкаських гостей, учасників ярмарку розважали й місцеві колективи художньої самодіяльності з Южного, Монастирища, Ічнянського районного будинку культури, а також новостворений молодіжний ансамбль народної пісні «Калинонька з перцем» РБК с. Талалаївки Ніжинського району.

Ніхто не програв
У богатирських іграх, які проводяться вчетверте, участь брали п’ять місцевих силачів і два прилуцькі. Середня вага богатирів становить близько 100 кілограмів. За чотири роки змагання зібрали найбільшу кількість глядачів. Цьому сприяла й погода – в післяобідню пору виглянуло сонечко.
Виграв неодноразовий переможець обласних змагань прилучанин Олександр Федорченко. Ніхто не залишився без нагороди, всі учасники отримали медалі, грамоти і грошові премії.
Увечері, коли стих ярмарок і всі описані вище дійства, свято усієї Ічнянщини завершили молодіжна дискотека та яскравий феєрверк.
Наталія Черненко















Переглядів: 748 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук