"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Вірус на контролі
15:50
Вірус на контролі
Африканська чума свиней

Минулої п’ятниці відбулося засідання Державної протиепізоотичної комісії при РДА, учасники якого ознайомилися з інформацією начальника управління ветеринарної медицини Віктора Запеки про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в Російській Федерації, де з початку року виявлено 44 випадки захворювання на АЧС.
Це вірусне захворювання домашніх і диких свиней, проти якого не існує вакцин і ветеринарних препаратів. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може місяцями зберігатися в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.
Щоб запобігти зараженню тварин, необхідно тримати їх у закритих приміщеннях і не випускати на вигули, закуповувати доброякісні корми лише на офіційних ринках і годувати тварин з попередньою термічною обробкою кормів, регулярно боротися з гризунами, не перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів.
Повідомте про наявність у вашому господарстві свиней, і дільничний ветлікар безкоштовно зробить щеплення тварині проти класичної чуми. Ні в якому разі не купуйте м'ясо або сало на стихійних ринках, воно може бути небезпечним! Люди не захворіють, а загибель тварин – стовідсоткова. Джерело інфекції – продукти забою. Збудник зберігається до 7 років, переноситься людьми, комахами, транспортом.
У господарствах району утримується близько 4 тисяч голів свиней та поголів’я в приватному секторі (4 тисячі дворів). Враховуючи випадок виникнення африканської чуми свиней на території Запорізької області, роботу свиногосподарств усіх форм власності незалежно від кількості поголів’я свиней слід проводити в «закритому режимі».
У сезон полювання 2012-2013 років управлінню ветмедицини, ТОВ «МРП «Ічня», МГ ДП «Прилуцьке лісове господарство», ПСМП «Полісся 2003» разом з користувачами мисливських угідь необхідно провести відбір проб для моніторингових досліджень АЧС у дикій фауні.
При найменших ознаках захворювання свиней терміново повідомляйте управління ветеринарної медицини за номерами 2-53-29, 2-53-27, 2-45-13, 2-52-12.
Наталія Черненко
Переглядів: 506 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук