"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Травень » 5 » Вирощування курчат
13:21
Вирощування курчат
Перш ніж придбати курчат, слід подбати про створення належних умов для їх утримання. У перший місяць, і особливо перші 10 днів, курчата потребують особливої турботи. Для них необхідне тепле, сухе, чисте приміщення з хорошою вентиляцією, але без протягів.
На одному квадратному метрі слід тримати не більше 20-25 голів. Після 4-5 тижнів їх розсаджують по 17, а з 10 по 20 тижнів – по 10 голів на кв. м. Перші 3-5 днів птиці краще стелити на підлогу папір, а зверху насипати просіяний комбікорм або дрібну кукурудзяну крупу. Курчата риються у такій підстилці без шкоди для себе і залишаються чистими.
Годувати їх на холодній підлозі не можна, інакше вони простудяться. У годівниці та поїлки курчата ні в якому разі не повинні залазити з лапами: забруднені послідом корм і вода викликають кишкові захворювання, а мокра підстилка згубна для незміцнілих організмів.
У перші 10 днів їх годують через кожні дві години. У цей період кращою
їжею для них будуть дрібно насічені круто зварені яйця, розсипчастий сир,
змішаний з манною або кукурудзяною крупою. На 10 курчат дають одне яйце
або 50 г сиру, змішані з 50 г крупи.
Корисно давати дрібні крупи, злегка розмелені геркулесові пластівці, комбікорм, додаючи в них сухе молоко (1/4 частину від обсягу крупи або суміші круп) і одну таблетку розмелених полівітамінів (на 10 курчат). Така суха суміш зручна тим, що птахівник може надовго відлучитися, засипавши корм у годівницю, і курчата самі регулюють швидкість споживання корму.
З 5-денного віку курчат привчають поїдати дрібно нарізану зелень, а з 7-денного – розсипчасті мішанки на кисляку, м’ясному або рибному бульйонах, а також м’ясні та рибні відходи (по 5-7 г на голову). З 10-го дня до раціону можна включати варену картоплю, терту моркву, гарбузи, кабачки та інші овочі. Вологі розсипчасті мішанки повинні поїдатися протягом 30-40 хв., залишки обов’язково видаляють (кислий корм викликає отруєння і може призвести до загибелі).
Для кишечника курчат дуже корисні свіжі кефір, сироватка, які дають вранці, після чого наповнюють поїлки свіжою водою. Як дезінфікуючий засіб, двічі на тиждень дають на півгодини слабкий розчин марганцівки. Проте не треба давати його відразу без необхідності в перші дні життя курчат. Починаючи з 10-денного віку, їх годують дрібно товченою крейдою, добре провареною змолотою яєчною шкаралупою, в окремих годівницях завжди повинні бути дрібний гравій або крупний пісок.
У перший місяць курчата дуже вимогливі до тепла. Перші 5 днів температура у зоні розміщення повинна бути 29-30оС, з 6-го дня її знижують до 26-28оС, і кожен наступний тиждень – на 3 градуси, до
кінця місяця доводячи до 18. Добре обігрівати птахів інфрачервоними
лампами: вони не сліплять, і їх можна залишати увімкнутими на ніч.
За теплої сонячної погоди курчат вже з 3-денного віку можна виносити на вулицю.
Переглядів: 406 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук