"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Квітень » 14 » Вирощує виноград, виготовляє домашнє вино, ще й пиво варить
16:36
Вирощує виноград, виготовляє домашнє вино, ще й пиво варить

Юхим Вовкобрун з Іржавця більше 30 років виготовляє домашнє вино, а ще знає секрети пивоваріння.

– У 55 років зрозумів, що зі столиці переїду в село, – розповідає господар, –Дев’ять років тому в Іржавці, на батьківщині дружини Наталії Євгеніївни, купили звичайну сільську хатину. У 2013-ому оселилися остаточно. Облаштували все своїми руками. Вже й маленький садочок підростає: вишні, сливи, яблуні. Торік багато черешень було. І, звичайно ж, виноград.
Виноградники Юхим Сидорович доглядає ретельно. Каже, якщо плодоносний кущ не обрізати, то наступного року він буде перевантажений. І, як наслідок, матиме слабкий приріст і здрібнілі ягоди. Тому порадив, як правильно виконувати обрізання: тонший пагін – залишати коротшим і – навпаки, однорічний – зрізати на 2-3 см вище вузла. Якщо видаляти весь багатолітній пагін, то треба залишати пеньок не більше одного сантиметра, бо довший, після висихання, розтріскається. Це травмуватиме розміщені нижче тканини. Варто знати, що рани на винограді загоюються довго.
Винороб охоче поділився й рецептом виготовлення вина в домашніх умовах.
– Восени обриваю грона винограду, потім ягоди. Сухі й зелені викидаю, – розповідає Юхим Сидорович. – Потовчені ягоди сім діб тримаю у великих каструлях. Коли зверху спливає «шапка» – зціджую сік, а жмаки кладу під прес. Сік розливаю у 20-літрові бутелі. На них надягаю медичні рукавички, голкою проколюю невеликі отвори у пальцях. Коли сік починає бродити, рукавичка розширяється і гази виходять через отвори. Цей процес триває приблизно 45 діб. Коли рукавичка осідає – вино вибродило. Зливаю його в чисті пляшки з допомогою тонкого поліетиленового шланга. При цьому шланг до дна не опускаю сантиметрів на п’ять, аби не потягнути гущу. Щоб вино не окислювалося і не було доступу повітря, ємності наповнюю вщент. Тижні два-три воно устоюється. Потім разів чотири переціджую, щоб на стінках посуду не залишалася кам’яна кислота. Закупорені бутелі обгортаю поліетиленовими пакетами і міцно зав’язую. До кінця березня вино готове, після чого заношу у погріб.
– А спирту чи цукру додаєте?
– Спирту ні, бо це буде зіпсоване вино, а цукру – в залежності від літа, сонця і смаку винограду. Чим солодший виноград, тим менше цукру. На 20-літровий бутель кладу десь півтора кілограма цукру.
– Скільки вина виготовляєте за сезон?
– Щовесни виходить 250-300 літрів. Роблю його для себе, для кумів, друзів пригощаю. Наталія Могилевська куштувала моє вино, журналістка з «Бі-бі-сі», інші зірки.
Варить чоловік і чудове домашнє пиво. А навчився цьому з Інтернету. Пивоварний ячмінь пророщує. Після висушування передирає на млині на крупу – виходить ячмінний солод. У тривідерну каструлю з нержавіючої сталі засипає 2-3 кілограма солоду, заливає двома відрами води й варить. Потім кидає цвіт хмелю і варить ще 20 хвилин. Додає трохи дріжджів, цукру й залишає бродити. Цей процес займає трохи більше тижня. Готовий напій розливає у літрові поліетиленові пляшки. Таким чином Юхим Сидорович отримує 16-17 літрів чудового пива без добавок і консервантів.
Працьовиті Вовкобруни розводять качок. Нині господар облаштовує коптильню. Односельці кажуть, що «Юхим на всі руки майстер».
– Я люблю своє рідне село, хоча й роботи тут завжди вистачає, – говорить господиня Наталія Євгеніївна. – Ось уже й городи на підході. Треба й до них руки докладати. А хазяїн у мене без діла не сидить.
– Без діла – слабіє сила, – додає усміхаючись Юхим Сидорович.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 492 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук