"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 22 » Вірний друг Тараса
14:42
Вірний друг Тараса

Григорій Честахівський – український художник, близький приятель Тараса Шевченка, організатор перезахоронення Кобзаря на Чернечу гору під Каневом. Цьогоріч відзначається 195-а річниця від дня народження і поховання митця в Качанівському парку. Зовсім не випадково, що місцем останнього спочинку художника стала саме Качанівка.
Григорій Честахівський народився у 1820 році в Херсонській губернії в сім′ї військових поселенців. Після навчання в Петербургської Академії працював губернським секретарем в капітулі орденів. У 1858 році познайомився з Кобзарем. Поета вабило до Честахівського, а він, що ближче пізнавав Шевченка, то більше підпадав під його чари. Так цілком непомітно розвивалася та глибока прив′язаність, яка переросла у щиру дружбу.
Не дивно, що саме Григорію Миколайовичу після смерті Тараса Шевченка, Товариство українців у Петербурзі доручило організацію перезахоронення поета. Художник разом з Олександром Лазаревським супроводжували труну з тілом Тараса Григоровича в останню дорогу, з Петербурга до Канева. Й залишився доглядати та опоряджувати могилу великого Кобзаря, свято виконавши місію, покладену на нього.
Прихильне ставлення до пам’яті Тараса Шевченка, невтомна діяльність по вшануванню імені поета, зробили Григорія Честахівського і тодішнього господаря Качанівки Василя Тарновського однодумцями.
Та все ж головна заслуга художника в тому, що він описав і зберіг меморіальні речі Шевченка, передавши їх у Качанівку. Можливо, вже тоді 68-річний художник міг обрати маєток за місце свого останнього притулку і поділитися своїм бажанням з господарем. Адже останні свої десять літ життя Григорій Миколайович майже безвиїзно жив у Качанівці.
І коли у 1893 році Честахівський помер, Василь Тарновський (молодший) перевіз його прах із Петербурга в Качанівку, поховавши у парку поруч із галявиною Шевченка. На могилі насипано такий же курган, який свого часу Честахівський насипав на Тарасовій горі.

Олена Трохименко, організатор екскурсій НІКЗ «Качанівка»

На могилі художника Григорія Честахівського встановлено кам’яний козацький хрест
Переглядів: 485 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук