"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Травень » 22 » Віра Кочмарук вирощує розсаду овочевих культур
14:23
Віра Кочмарук вирощує розсаду овочевих культур

Ічнянка Віра Кочмарук понад тридцять років захоплюється вирощуванням розсади і досягає чудових результатів. Господиню застала вдома на присадибній ділянці, де вона поливала томати. На акуратно оброблених грядочках красуються посаджені помідори, капуста, перець, баклажани.
– Травень – майже основний місяць для посадки овочевих, ягідних та садових культур, – говорить досвідчена городниця. – Розсаду овочевих можна висаджувати у відкритий грунт при температурі +15 градусів. Баклажани та перець люблять тепло, тому їх слід поливати водою, підігрітою на сонці. Помідори вимогливі до температурного режиму. Та перш ніж висадити будь-яку розсаду у відкритий грунт, її необхідно загартовувати – виносити на свіже повітря. Така розсада має більше шансів прижитися і порадує багатим урожаєм.
Томати Віра Миколаївна радить садити у викопані глибокі ямки, на відстані 50 см у рядку і між рослинами. Ямки доверху наповнити водою. Посаджену розсаду присипати сухою землею, щоб не утворювалася кірочка і не було щілинок для повітря.
Коли розсада прийметься, Віра Миколаївна підживлює її курячим послідом, розведеним у воді. Розчин настоює тиждень. Потім 0,5 л настояного посліду розводить у 10 л теплої води і поливає помідорні грядки. Але після цього обов’язково відразу поливає розсаду чистою водою.
– Всі овочеві культури можна підживлювати і розчином з кропивою, – ділиться порадою Віра Кочмарук. – Для цього у 100 л бочку води додати два відра кропиви, три літри попелу і відро коров’яку. Розчин настояти 10-14 діб – тоді він набуде чорного кольору з неприємним запахом. Для підживлення треба взяти 1 л цього розчину, додати відро води і під кожен кущ підлити півлітра рідини. Повторити підживлення через 10-14 днів особливо у період цвітіння.
Віра Миколаївна не купує насіння овочевих у магазинах, замовляє у чернігівських та одеських селекціонерів. Найбільше їй подобаються сорти помідорів: «Катюша», «Надранній», «Рінет» «Санька», низькорослий з темними смужками – «Рябчик». З ранніх сортів господиня рекомендує сливоподібний крупний рожевий – «Настенька», низькорослий круглий червоний – «Південна Пальміра» та рясний – «Рожевий мед». З ранніх середніх сортів жінка радить низькорослий крупний, м’ясистий – «Алсу», який підходить для переробки на сік, а також жовтий круглий – «Медовий Спас». Гарно для нашої місцевості підходять і пізні сорти: жовті і червоні – «Сливка Бендрика», високі – «Де-барао», грушоподібні «Айсберг» та круглі – «Спринт Таймер».


Засіб ВІД ХВОРОБ РОСЛИН
Від іржі, плямистості та борошнистої роси змішайте: 1 столову ложку соди, 1 чайну ложку м'якого засобу для миття посуду, 1 столову ложку рослинної олії, 1 таблетку розчиненого аспірину та 4,5 л води. Змішайте і обприскуйте цим складом рослини раз в 1-2 тижні.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 648 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук