"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 30 » Він першим прийняв бій і зник безвісти
09:01
Він першим прийняв бій і зник безвісти

У часи Другої світової ічнянець Іван Мазун був командиром 135-го гарматно-артилерійського полку резерву головного командування 6-ї армії. На початку війни він одним із перших мужньо зустрів німецьких загарбників.
У замітці «Солдати 1941 року» в газеті «Известия» від 21 липня 1983 р. автор Н. Панієв писав, що напередодні Другої світової війни в селі Грушеві Львівської області бійці 135-го полку переглядали п’єсу Олександра Корнійчука «Платон Кречет». А вранці 22 червня артилеристи цього полку вже били по танкових і піших колонах гітлерівців із крупнокаліберних гармат, примусивши ворога п’ять діб топтатися поблизу Рави-Руської.
Маршал Радянського Союзу Іван Баграмян у книзі «Так починалася війна» зазначає, що в прикордонній 6-й армії найбільше зазнали втрат правофлангові, у їх числі були й воїни 41-ї стрілецької дивізії, до якої входив 135-й гарматно-артилерійський полк. Потрапивши під сильний артобстріл разом з іншими солдатами, у цих боях загинув смертю хоробрих і наш земляк Іван Мазун. Поховати його, на жаль, не вдалося.
Про Івана Степановича було відомо лише те, що народився у серпні 1901 року в Ічні. Був військовим. Службу розпочав у кавалерійських військах, а потім, коли розпочиналася модернізація армії, змінив коней на гармати.
Полковник Іван Мазун, за свідченнями очевидців, загинув під Золочевим 29 червня 1941 року. У 1942 році вдові Івана Степановича повідомили, що чоловік зник безвісти.
Микола Смілик
Переглядів: 403 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук