"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Листопад » 25 » Віхи історії
10:18
Віхи історії
Пам’ять офіцера

Сьогодні, з нагоди 245-річниці від дня народження Платона Яковича Гамалії, біля його могили, у селі Лисогори, відбулося вшанування пам’яті морського офіцера.
Платон Гамалія походить зі старовинного козацько-старшинського роду Гамалії. Народився 18 листопада 1766 року на Полтавщині. Він був мореплавцем, педагогом, перекладачем, ученим, почесним членом Петербурзької академії наук, дійсним членом Російської академії наук та Вільного економічного товариства, кавалером орденів св. Анни ІІ та ІІІ ступенів та св. Володимира ІІІ ступеню. Платон Якович служив на Балтійському флоті, брав участь у Російсько-шведській війні 1788-90 рр. Він автор підручників і розвідок з математики, механіки, фізики, навігації і судноводіння, теорії кораблебудування, історії флоту тощо. У 1811 році повернувся на Україну, де прожив останні роки свого життя. Помер у 1817 році в Лисогорах, на Ічнянщині.
Російський мореплавець І. Ф. Крузенштерн ім'ям Платона Гамалії назвав ріг на острові Хонсю в Японському морі, а через півтора століття на честь цього морського офіцера названо скелі в Антарктиді, на Землі Королеви Мод.
Підготувала Світлана Цюпка
Переглядів: 619 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук