"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 4 » Військова частина А 1479 святкувала 75 років
10:59
Військова частина А 1479 святкувала 75 років

75 славетних років відміряла військова частина А 1479, вписуючи яскраві і героїчні сторінки в історію Збройних сил, гартуючи міцність і силу духу захисників України, примножуючи свої славні традиції. З цієї нагоди 24 червня у Дружбі відбулися урочистості.
– 75 років – це не лише дата, а ціла епоха, якою пройдено величезний шлях становлення, розвитку та продовження величної і славетної історії 6-го арсеналу, – зазначив командир військової частини полковник Андрій Коваленко. – До 2016 року наша частина підлягала розформуванню. Нині ця Директива Міністерства оборони відмінена. Сьогодні мирний розвиток України не можливий без сучасної професійної армії. За рахунок фінансування Міноборони розпочато відновлення виробничої інфраструктури 6-го арсеналу. З початком антитерористичної операції на Сході, військова частина постачає боєприпаси до бойових підрозділів. За цей час з території арсеналу у війська подано понад 20 тисяч тонн боєприпасів, – сказав командир та подякував працівникам, військовослужбовцям, ветеранам за внесок, який вони зробили у справу розбудови і становлення частини. Також побажав здоров’я, злагоди, благополуччя та нових успіхів у справі служіння українському народу.
Понад вісімдесят військовослужбовців виконували бойові завдання в зоні АТО, за що отримали позачергові військові звання, нагороджені грамотами та цінними. Серед них: полковник Ігор Малєжик, підполковники – Сергій Котелевець, Микола Батюк, Сергій Гришко, Леонід Оніщенко, майори Дмитро Момот і Олександр Гордієнко, старші лейтенанти Андрій Реус та Юрій Пугач, старший прапорщик Сергій Тимець, прапорщик Микола Кириченко та інші військовослужбовці.
Зі славним ювілеєм велику військову родину вітали начальник Управління забезпечення ракетами та боєприпасами Центрального ракетного артилерійського управління озброєння ЗСУ полковник Володимир Гребенюк, голови РДА Олександр Бондар та районної ради Григорій Герасименко, секретар міської ради Тетяна Кутова, голова профспілкового комітету військової частини Валентина Однолько, ветеран військової частини, головний інженер, заступник командира частини в 90-х роках Павло Тарасевич, помічник народного депутата України Валерія Давиденка Зоя Присяжнюк. Помічник президента Групи компаній «Правіо», віце-президента Українського Союзу промисловців та підприємців Валентина Запорощука, депутат міської ради Олена Бутурлим вручила завідувачу Дружбинського дитсадка Ларисі Реус сертифікат на чотири тисячі гривень, а депутат обласної ради Юрій Болоховець пообіцяв цього року посприяти у ремонті дитсадка та пішохідної доріжки до будинку культури.
Цього дня Почесні грамоти та подяки отримали кращі військовослужбовці, працівники та ветерани праці.
Присутні переглянули відеофільм «75 років історії перемог і досягнень». Святковий концерт подарували присутнім артисти Ніжинського академічно-драматичного театру ім. М. Коцюбинського за фінансової підтримки нардепа В. Давиденка.
Сторінками історії
22 червня 1941 року у місті Станіславів (сучасний Івано-Франківськ) був сформований 1420-й Польовий фронтовий артилерійський склад у 831-ому окружному артилерійському складі Київського особового військового округу. У складі різних частин і фронтів він пройшов нелегкими тернистими шляхами Другої світової війни.
26 листопада 1943 року 1420-й Польовий фронтовий артилерійський склад з Приволзького воєнного округу прибув на роз’їзд «Августівський» Південної залізниці та був зарахований до складу військ Київського воєнного округу.
Ічнянщина зустріла військових непрохідними лісами і навалою нацистів. Довелося звільняти територію від ворога, будувати казарми, склади, житлові будинки.
За роки війни військові артилеристи виявляли виключну мужність, що відігравала вирішальну роль у ході боїв. Під нещадним вогнем доводилося підвозити та підносити боєприпаси. За бойовий подвиг та особливий внесок під час війни Верховне головнокомандування неодноразово оголошувало подяку особовому складу та нагороджувало урядовими нагородами.
Після війни люди відбудовували народне господарство, підіймали із руїн міста і села. Військовослужбовці частини теж будувати все заново. Упродовж 1958-1960 років – клуб, 1968-1973рр. – дорогу Дружба-Ічня, 1973-1977рр. – школу, 1982-1987рр. – КПП №1 (контрольно-пропускний пункт), 1993-1994рр. – КПП №2.
З 1 травня 1993 року військову частину перейменовано на А 1479, а з 1 грудня 1998-го перейменовано у відповідності з Директивою Міністерства оборони України та реформовано на 6-й арсенал Міноборони України І розряду.
В усі часи командир військової частини був єдиним начальником і ніс особисту відповідальність за бойову та мобілізаційну готовність. Начальниками бази, а потім 6-го арсеналу Міністерства Оборони України І розряду в різні роки були 18 військовослужбовців. З квітня 2011-го колектив частини очолює полковник Андрій Коваленко.
Нині військова частина призначена для зберігання боєприпасів, стрілецької зброї та засобів ближнього бою. Головним завданням особового складу є забезпечення військової боєготовності до виконання поставлених завдань у будь-який час доби та будь-яких обставин, а також необхідної якості боєприпасів, що зберігаються.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора

Переглядів: 3230 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук