"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Грудень » 9 » Відзначили День волонтера та 25-ту річницю Збройних сил України
15:50
Відзначили День волонтера та 25-ту річницю Збройних сил України

6 грудня у школі мистецтв ічнянці урочисто відзначили 25-ту річницю Збройних сил України та День волонтера.
6 грудня професійне свято тих, хто служить у рядах вітчизняної армії. За чверть століття вона пройшла складний шлях відродження. Сьогодні Збройні сили України стали потужним військовим формуванням, здатним захистити незалежність держави. З переходом на контрактну основу, військова служба набуває нових рис. Все більше хлопців та дівчат готові стати військовослужбовцями та захисниками Батьківщини. Про це говорили голова районної ради Григорій Герасименко, виконувач обов’язків військового комісара Роман Букша.
На урочистому заході хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Володимира Моісеєнка з Іржавця та Станіслава Кривоноса з Івангорода.
З нагоди свята спільними дипломами райради, РДА та міської ради нагороджені громадська організація «Спілка учасників бойових дій Ічнянського району» ( голова Сергій Петраускас) , благодійна організація «Тиловий фронт Ічнянщини» ( голова Ніна Кошмар); почесними грамотами – райвійськкомат ( районний комісар Василь Кацалап ) та військова частина А 1479 ( командир Андрій Коваленко) , завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, мобілізаційної роботи та надзвичайних ситуацій апарату РДА Валерій Сахаров та головний спеціаліст цього сектору Олександр Кнатько.
Піклування про ближнього, взаємодопомога – це поняття, які українцям завжди близькі. Раніше небайдужих людей називали меценатами, благодійниками, а нині людей, здатних на самопожертви, все частіше звуть волонтерами. У нас волонтерський рух набув небаченого до того поширення у часи Майданів, коли активісти допомагали оборонцям демократії, і вийшов на пік своєї діяльності з початком війни на сході України. Ці люди першими, дуже оперативно вирішували проблеми з забезпеченням новобранців одягом, взуттям, бронежилетами, касками, тепловізорами, карематами, будматеріалами та іншим. Їхня праця не менш важлива й сьогодні. Тому вони знову на передовій.
У День волонтера ічнянці Євгеній Зінич, Вячеслав Бабіч та Тетяна Дорошенко саме долали тисячі кілометрів, щоб привезти святкові передачі військовослужбовцям. Їхня дорога видалася цього разу надзвичайно складною.
До свята Тетяні Дорошенко втголошеноподяку.
Медалями «25 років незалежності України» нагороджені учасники АТО: Сергій Гурін, Роман Тарасенко, Володимир Кириченко, Микола Ганжа, Владислав Слюсар та капелан, настоятель Свято-Миколаївської церкви Дмитро Нікітенко. Від імені депутата обласної ради Віктора Кияновського їх вручила Ніна Кошмар.

Світлана Цюпка
Фото автора

До теми
Генеральські чини роздають до свят

6 грудня Україна святкує День Збройних сил. На відміну від 14 жовтня – молодого свята Захисника України – 6 грудня професійне свято саме в тих, хто служить у рядах вітчизняної армії. За останні роки вона зазнала значних змін – модернізувалася, поповнилась великою кількістю контрактників і, без сумніву, стала більш мотивованою. Про це не раз говорив і Президент, і міністр оборони, і самі військовослужбовці. Хоча, до досконалості, звісно, ще далеко – процес реформування ЗСУ досі триває.

Однією з проблем, із якою зіткнулося нове керівництво Збройних сил, була невідповідність генеральського складу армії її реальним потребам. Як так склалося, що в Україні з’явився термін «паркетний генерал», узявши за об’єкт дослідження наймолодший генеральський чин – звання генерал-майора (контр-адмірала – у випадку з ВМС).

За даними Міністерства оборони, з 1999 року це звання отримали 337 українських військовослужбовців. З них найбільша кількість – 41 – у 1999 році. 26 людей отримали це звання у 2009 році, 25 – у 2011-му, по 23 – у 2000-му та 2001-му. Фахівці констатують, що для армії, чий бойовий досвід обмежувався участю в миротворчих операціях, це дуже багато. Разом з тим, вражає статистика присвоєння цього звання в роки, коли в Україні розгорівся військовий конфлікт. За час проведення антитерористичної операції на Донбасі звання генерал-майора отримали 36 військовослужбовців. 13 із них – у 2014 році, 14 – у 2015-му й 9 – цьогоріч.
Підготував Тарас Бойко
Переглядів: 501 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук