"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Травень » 13 » Відродження пам’яті Жуковської
14:22
Відродження пам’яті Жуковської

7 травня виповнилося 145 років з дня народження Марії Жуковської, яка внесла значний вклад у розвиток освіти Ічні на початку ХХ століття. Її не заслужено забуте ім’я відновив голова історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина» Микола Терещенко, працюючи з архівними документами та спілкуючись із старожилами Ічні.
На початку ХХ ст. до волосного містечка Ічні з Чернігова переїхала родина відставного офіцера Івана Жуковського, уродженця Полтавської губернії. Оскільки Ічня деякий час входила до її складу, можна вважати його нашим земляком.
Його дружина Марія Павлівна здобула блискучу освіту в Московському Імператорському інституті. Вона звернула увагу, що ічнянки залишаються поза освітою й активно взялася за створення навчального закладу для дівчат.
Після майже річної бюрократичної тяганини, у 1906 році, нарешті була створена Ічнянська приватна жіноча гімназія як навчальний заклад другого розряду. При ній діяли педагогічна та опікунська ради.
До гімназії приймали учениць усіх станів та віросповідань і готували їх стати «матерями сім'ї». Крім того, гімназистки після закінчення навчального закладу могли бути домашніми вчителями та виховательками.
З дванадцяти приватних жіночих навчальних закладів Чернігівської губернії гімназія М. Жуковської була досить відомою. Кількість охочих навчатись тут постійно зростала, поступово розширювалась програма занять. Серед її учениць, крім місцевих дівчат, було чимало вихідців з інших населених пунктів Борзенського повіту та з-за його меж.
За звітом 1909 року, у навчальному закладі було 53 гімназистки, а станом на 1 січня 1919 р. у семи класах гімназії число учениць становило 228.
Викладалися такі предмети: чистописання, арифметика, закон Божий, математика, слов’янська, російська, німецька та французька мови, історія, географія, фізика, малювання, рукоділля (шиття та в’язання).
Рівень викладання, як відмічалося перевірками попечителя Київського учбового округу, був достатньо високим. Власниця гімназії викладала іноземні мови. Серед учителів у різний час працювали відомі педагоги: Федір Петренко, Олександр Кутовий, Петро Наталенко, а також Оксана та Тетяна Жуковські. Окремим наказом Марії Павлівні дозволялось викладати історію, тобто в приватних закладах не було ніякої «вольниці».
Система оцінок була п'ятибальна. Навчальний рік тривав з 16 серпня до 1 червня. Навчання проводилося у дві зміни, з 8-ї до 12-ї та з 12-ї до 17-ї години. Крім уроків, широко практикувалися музичні та літературні вечори, драматичні вистави, екскурсії.
З дня відкриття і до 1919 року гімназія орендувала будинок у почесного громадянина Ічні Федора Гущенка на перетині Базарної площі і вул. Ордівка (нині в ньому розміщується НАСК «Оранта»).
У 1919 році під впливом політичних та соціально-економічних катаклізмів відбулася кардинальна зміна державного устрою та освітніх пріоритетів, що зачепило і гімназію М. Жуковської. Вона припинила свою діяльність як приватний навчальний заклад і перейшла у підпорядкування відділу наросвіти Борзенського повіту. Будинок, який вона займала, ревком націоналізував: у ньому розмістили їдальню і чайну для службовців, а гімназію перевели в націоналізоване торгово-складське приміщення Марії Архангельської на вул. Базар-Богушівка (нинішня Героїв Майдану, приміщення не збереглося).
З цього часу і до закриття навчального закладу в 1921 році М. Жуковська працювала в ньому викладачем іноземних мов, потім в інших навчальних закладах м. Ічні, зокрема в 1931 році – в зоотехнічній школі. Під час німецької окупації їй пропонували служити перекладачем, але вона відмовилась.
Померла ця відома в свій час освітянка у 1942 році, похована на Гончарівському кладовищі в Ічні.
З допомогою жительки Ічні Любові Кізуб, яка жила по сусідству з Тетяною Половко (Жуковською), вдалося знайти її могилу, яка з роками зазнала руйнування. До ювілею М. Жуковської небайдужі ічнянці навели на місці поховання лад. За спонсорської допомоги депутата обласної ради, почесного громадянина та справжнього патріота Ічні Віктора Кияновського було придбано та встановлено надгробний пам’ятник. Будівельними матеріалами і транспортом допомогла приватний підприємець Марина Паронко. Пам’ятник установили члени товариства Василь Терещенко, Сергій Голінко та Володимир Кириченко.
Для вшанування Марії Жуковської готуються урочисті заходи: 21 травня – урочисте засідання в гімназії, а на Гончарівському цвинтарі - мітинг пам’яті.

Наталія Іванькова, член історико-краєзнавчого
товариства «Ічнянщина»
Переглядів: 756 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук