"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Вересень » 24 » Відлуння свята
09:28
Відлуння свята
Святкували День міста

Минає 69 років, відколи Ічнянщина була звільнена від фашистської навали. Давно заросли окопи жорстоких боїв, на полях колосяться жита й пшениці, а людям ще довго болітимуть рани тієї війни. Низько вклоняючись пам’яті тих, хто воював, і тих, що полягли при визволенні міста та району, традиційно у третю вересневу неділю ічнянці вшановували їх пам’ять й урочисто відзначали другий день народження міста.
Керівники району, разом з гостями та представниками громадськості поклали квіти до підніжжя меморіалу Слави, пам’ятників Тарасу Шевченку, воїнам-афганцям, жертвам Чорнобильської катастрофи. Вулицями міста в напрямку до площі Перемоги рухалися по-святковому прибрані колони учасників урочистого дійства.
Святкову ходу головною площею міста розпочали прапороносці під бравурні марші Національного президентського духового оркестру під диригуванням Сергія Золотарьова. Колонами йшли трудові колективи підприємств, установ та організацій не тільки міста, а й району на чолі зі своїми керівниками. Особливо яскравими та різнобарвними вийшли на головну площу міста освітяни на чолі з начальнико відділу освіти РДА Миколою Небеським. Урочисто крокували майбутні фахівці – учні аграрного ліцею, колона одного з кращих підприємств району ПАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла», ПАТ «Ічнянський молочно-консервний завод», хлібоприймальне підприємство, Ічнянське управління по газопостачанню та газифікації, райтелекому й пошти, КП ВКГ «Ічень», Ічнянський національний природний парк та інші.
Особливо урочистими були колони гостей з села Крупичполе, СТОВ «Крупичпільське» та СТОВ «Берегиня», які входять до групи компаній «Росток – Холдинг», СТОВ «Інтер» – найбільший в районі виробник зерна, якого цьогоріч намолотили близько 8 тис. т., ПСП «Фортуна», ПрАТ «Кремінь», ПП «Гмирянське», ПСП «Каштан» та інші.
Учасники ходи співали пісні під гармошку чи баян, а над площею линули звуки духового оркестру – свято! І раптом – оголошення:
– У небі льотчик Сергій Іванович Шептун!
Літак виписував фігури вищого пілотажу, окреслюючи їх у небі димовою полосою й вітаючи з днем народження святкову Ічню, скинув вітальні листівки… Змішались музика і рев моторів, квіти і дим, і мимоволі виривається спільне «ой!», коли літак, здається, падає. Захоплююче видовище! Його подарував учасникам свята керівник СТОВ «Інтер» Михайло Бондар.

На центральну площу міста виїхали на конях козаки з «Соколиного хутора». За ними крокували в парадних строях учасники Ічнянського формування козаків і наші захисники – молоді військові строкової служби з в/ч А-1749. Завершили урочисту ходу гості – артисти Національного президентського духового оркестру (художній керівник – народний артист України Анатолій Молотай), які приїхали до нас за сприяння його почесного президента, спеціального уповноваженого радника Пем’єр-міністра України Анатолія Толстоухова.
Святковий мітинг почався вітальними словами голови РДА Сергія Рубашки:
– Шановні земляки, гості, дорогі ветерани! Ми з радістю й болем відзначаємо 69-у річницю з дня визволення Ічнянщини від фашистських загарбників. Щороку в ці вересневі дні ми збираємося на головній площі міста, щоб уклонитися ратному подвигу фронтовиків, які поклали голови при звільненні Ічні, і трудівникам тилу, які невтомною працею наближали спільну Перемогу над ворогом. Їх імена навічно вписані в історію золотими літерами.
Виросли нові покоління, що не знали війни, але щоденно примножують трудову славу України. Крокуючи до свого свята, Ічнянщина добре підготувалася. Результати нашої праці – в досягненнях трудових колективів, що є одними з кращих у області. Ми наростили обсяги промислового виробництва. Розвиваємо соціальну інфраструктуру – відкриваємо нові ДНЗ, водогони й газопроводи. Ставимо завдання – і йдемо до їх вирішення, бо націлені йти вперед. Дякую всім за самовіддану працю, за активність, за розуміння нашої спільної мети. Доброго вам здоров’я, родинного тепла, благополуччя і достатку!
У своєму вітальному слові голова районної ради Євген Баранович наголосив, що урочистості з нагоди звільнення Ічнянщини збирають усіх, кому не байдуже минуле, сьогоднішнє і майбутнє рідного краю.
Привітали ічнянців й гості свята, зокрема, заступник голови Ічнянського відділення «Чернігівське земляцтво в Києві» Микола Борщ.
Після мітингу керівники та гості міста, учнівська молодь та сивочолі учасники Великої Вітчизняної війни поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам.
А в міському парку вже вирував ярмарок «Золота осінь». Хотілося стати стоногими та стоокими, щоб усе оббігти й роздивитися, але… Зупинившись на хвильку біля хризантем, мусиш бігти далі, бо там вишивки, художні полотна, дитячі вироби. Гончарі пропонують глиняний посуд, столяри – дерев’яні ложки і набори меблів. А меду! А млинців! А шашликів! Сільськогосподарські підприємства району та промислові підприємства Чернігівщини добре підготувалися до ярмарку і привезли ічнянцям свою продукцію. Старанні господиньки нічку не доспали, зате смажена риба й ковбаси, торти й короваї, пончики й пампушки прийшлися людям до смаку! Всього навезли вдосталь, так що в обідній час у міському парку не було вільного клаптика землі. Тут їдять, а там співають. Тут виставка квітів, а там «літають» на конях «джигіти».
Три години поспіль на сцені розважали ярмаркувальників колективи художньої самодіяльності районного будинку культури. Запальні пісні піддавали святкового настрою, і душа раділа за талановитих земляків. А онде два підприємливі юнаки пропонують 200 гривень тому, хто втримається на турніку 2 хвилини. Думаю, вчеплюся й висітиму. Де там! Молоді здорові хлопці зриваються через півтори хвилини і віддають кревну двадцятку. Не ризикнула. Зате в медичній палатці за 1 гривню уточнила свою вагу. Сюди ж якраз нагодився наш відомий земляк Микола Борщ. Ольга Топтун, медсестра хірургічного відділення ЦРЛ, поміряла йому тиск, і Микола Іванович, жартуючи, поділився «рецептом», як його понизити: 200 мл 40-градусної «мікстури»…
Тут же, біля «Країни мрій», розташувалась найкрасивіша, найоригінальніша виставка квітів, створена Ічнянською ЦРЛ. Нею опікувалася головна медсестра і голова профкому медичних працівників району Тетяна Майдан. Що не експонат – то жарт, що не композиція – то естетика і фантазія.
О! Ще один духовий оркестр, який на запрошення керівника СТОВ «Інтер» Михайла Бондаря приїхали музиканти з Прилуцького будинку культури під керівництвом Юрія Карловського.
Багато цікавого, і яскравого, і корисного можна було побачити в Ічні на ярмарку. Наприклад, атракціони й конкурси для дітей, караоке, богатирські ігри… Та хіба про все розкажеш? На ярмарок треба ходити!
Наталія Черненко
Переглядів: 773 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук