"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Грудень » 9 » Відлуння свята
12:12
Відлуння свята
О, панно «Качанівко»!
Минулої п’ятниці відзначив свій 30-літній ювілей один із фіналістів акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» – НІКЗ «Качанівка», який є найяскравішим представником садибної архітектури. На ювілей до «Качанівки» прибули численні гості зі столиці, області та району. Святкування відбувалося в парадній залі, стіни якої прикрасили картинами з пейзажами ландшафтів парку місцевого художника Юрія Борща.
Розпочав свято генеральний директор, Заслужений працівник культури Володимир Буренко. Григорій Міщенко, який з дня заснування Національного заповідника доклав чимало організаційних і творчих зусиль, щоб перетворити його на осередок духовності, розповів про його культурно-мистецьке значення для України. Про це говорили і Володимир Шемідько та Юрій Кулініч.
Презентацію зі світлинами з наукових фондів та архіву заповідника представив гостям заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Тарас Шевченко, висвітливши історичний шлях НІКЗ «Качанівка».

Подарунковий дощ з нагоди ювілею заповідника від офіційних органів, колег з інших державних заповідників та шанувальників випав того дня у «Качанівці».
На території заповідника знаходяться 15 пам’яток архітектури кінця XVIII – початку ХХ століть, що становлять культурну спадщину національного значення. Свою діяльність працівники спрямовують на відродження садиби, як музейного центру. З цією метою проводяться науково-дослідна, культурно-освітня, фондова роботи, організовуються науково-практичні конференції, мистецькі пленери. На музейних матеріалах заповідника розгорнуто 15 виставок, з них 11 – постійно діючі, чотири – тимчасові.
Заповідник став місцем проведення культурно-мистецьких заходів, урочистостей з нагоди знаменних ювілеїв, пов’язаних з історією Качанівки та культурним минулим краю, зокрема, щорічного літературно-мистецького свята «Качанівські музи».
НІКЗ «Качанівка» є улюбленим місцем туристів із різних куточків світу, які щороку відвідують заповідник. Тут удосконалюється туристична інфраструктура, яка дозволяє суттєво розширити його матеріально-технічну базу. В межах збережених об’єктів діють три гуртожитки на 90 місць та сім місць відпочинку. Наступного року заплановано відкрити для туристів кафе-їдальню.
Взагалі, лейтмотивом офіційної частини свята було твердження, що «Качанівка» займає почесне місце в культурному розвитку України. За підсумками акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» наш заповідник виборов шосте місце. Автор ідеї проведення цієї акції, народний депутат України Микола Томенко планує видати збірку туристичних об’єктів, куди входитиме й НІКЗ «Качанівка», до знакової для України події «Євро-2012». А це означає, що наш район входитиме до туристичних маршрутів для футбольних вболівальників, які прагнутимуть ближче пізнати нашу країну. Сподіваємося на відвідання перлини архітектурно-паркового мистецтва НІКЗ «Качанівка» численними іноземними туристами. Тому, мабуть, вже нині варто подбати про підготовку волонтерів зі знанням іноземних мов для екскурсійної діяльності та обслуговування гостей.
Микола Смілик
Фото автора
На знімку: Найбільше подарунків вручив палкий прихильник «Качанівки» Павло Завгороднюк
Переглядів: 612 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук